Το Vínarterta είναι ένα παραδοσιακό ισλανδικό κέικ που φτιάχνεται συνήθως τα Χριστούγεννα. Είναι φτιαγμένο από εναλλασσόμενα στρώματα μπισκότων με αμύγδαλο και μαρμελάδας δαμάσκηνου, με μια γεύση που είναι ταυτόχρονα γήινη και νόστιμη.
- Το όνομα Vínarterta σημαίνει “βιενέζικη τούρτα”, αλλά η προέλευσή του είναι μάλλον δανέζικη. Οι Ισλανδοί άρχισαν να φτιάχνουν το κέικ αυτό τον 19ο αιώνα, όταν η Δανία κυβερνούσε την Ισλανδία.
- Είναι ένα πλούσιο και νόστιμο κέικ, με μια ισορροπία γλυκύτητας και γεύσης. Η μαρμελάδα δαμάσκηνου προσθέτει μια γήινη και αρωματική νότα, ενώ τα μπισκότα με αμύγδαλο προσθέτουν μια τραγανή και βουτυρένια υφή.
- Η παραδοσιακή συνταγή για το Vínarterta περιλαμβάνει εναλλασσόμενα στρώματα μπισκότων και μαρμελάδας δαμάσκηνου. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές του κέικ, με διαφορετικά υλικά ή γεύσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαρμελάδα βερίκοκο, δαμάσκηνο ή ακόμα και σοκολάτα.
- Το Vínarterta είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο στην Ισλανδία, αλλά είναι επίσης γνωστό και σε άλλες χώρες του κόσμου. Οι Δυτικοί Ισλανδοί είναι ιδιαίτερα περήφανοι για την εκδοχή του κέικ που φτιάχνουν, η οποία περιλαμβάνει μια επιπλέον στρώση μαρμελάδας και μια διακόσμηση με ζαχαρόπαστα.
Πώς να το απολαύσετε
Το Vínarterta είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο για τα Χριστούγεννα, αλλά μπορείτε να το απολαύσετε οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου. Σερβίρεται συνήθως με καφέ ή τσάι.
Η δική μου ερμηνεία
Το Vínarterta είναι ένα κέικ που με κάνει να σκέφτομαι το χειμώνα. Η πλούσια γεύση του και η γήινη νότα της μαρμελάδας δαμάσκηνου μου θυμίζουν τα ζεστά βράδια δίπλα στο τζάκι. Η τραγανή υφή των μπισκότων με αμύγδαλο είναι μια ευχάριστη αντίθεση στην πλούσια γέμιση, και η συνολική γεύση είναι ισορροπημένη και απολαυστική.
Αν ψάχνετε για ένα παραδοσιακό ισλανδικό επιδόρπιο που θα σας ενθουσιάσει, το Vínarterta είναι η ιδανική επιλογή.
Vínarterta: Η ριγέ κυρία των Χριστουγέννων
Ingredients
- 500 γρ. αλεύρι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο μαλακό ή μαργαρίνη
- 2 αυγά
- 1 1/2 κτγ αμμωνία αρτοποιίας (ανθρακικό αμμώνιο)
- 1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα κάρδαμο τριμμένο ή απόσταγμα κάρδαμου
Instructions
- Ανακατέψτε όλα τα ξηρά συστατικά.
- Προσθέστε τη μαργαρίνη/το βούτυρο και τα αυγά, ζυμώνοντας τη ζύμη μέχρι να αναμειχθεί καλά.
- Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος περίπου 1 έως 1 1/2 cm.
- Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη τώρα ή μετά το ψήσιμο, σε όσα μέρη θέλετε (3-5 στρώσεις είναι το σύνηθες).
- Προσπαθήστε να διατηρήσετε σε κάθε τμήμα το ίδιο σχήμα, μέγεθος και πάχος.
- Ψήνετε στο κέντρο του φούρνου στους 200°C για 12-18 λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να ψηθεί. (ο χρόνος αλλάζει, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος της στρώσης)
- Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
- Όταν είναι σχεδόν κρύο, απλώστε μαρμελάδα ραβέντι ή μαρμελάδα δαμάσκηνο πάνω σε όλες τις στρώσεις εκτός από μία και κάντε σάντουιτς τις στρώσεις μαζί.
Notes
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.