Απλό Ψωμί με Σπόρους: Η Συνταγή της Επιτυχίας

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους αγαπούν το σπιτικό ψωμί αλλά θέλουν κάτι εύκολο και γρήγορο. Με υγιεινά άλευρα και πλούσιους σπόρους, είναι ένα ψωμί γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Ένα Ψωμί που Ξορκίζει τις Αποτυχίες: Η Συνταγή για Αρχάριους (και όχι μόνο!)

Θυμάστε που σας έλεγα για τις παλιές μου αποτυχίες στο ψωμί; Λοιπόν, αυτή είναι η συνταγή που τα άλλαξε όλα! Ένα ψωμί που όχι μόνο θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, αλλά θα σας κάνει να πιστέψετε ότι το ψήσιμο ψωμιού είναι… παιχνιδάκι. Ξεχάστε περίπλοκες τεχνικές και ατελείωτα ζυμώματα. Εδώ, η απλότητα συναντά τη νοστιμιά, και το αποτέλεσμα είναι ένα ψωμί γεμάτο γεύση και υγιεινά συστατικά.

Φανταστείτε τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού να πλημμυρίζει την κουζίνα σας. Μια τραγανή κόρα που κρύβει μέσα της μια αφράτη, γεμάτη σπόρους ψίχα. Δεν χρειάζεται να είστε έμπειρος αρτοποιός. Ακόμα και αν, όπως εγώ, έχετε “χτίσει” ένα τείχος φόβου γύρω από το ψωμί, αυτή η συνταγή θα το γκρεμίσει!

Η Μαγεία της Προετοιμασίας

Η διαδικασία είναι τόσο εύκολη που θα σας εκπλήξει. Ξεκινάμε με μια πανδαισία αλευριών: μια βάση από αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης που δίνει βάθος στη γεύση και το αγαπημένο μου αλεύρι φαγόπυρου για μια ξεχωριστή, γήινη νότα. Αυτά τα δύο αλεύρια ενώνονται σε ένα χορό γεύσεων, εμπλουτισμένα με μια πρέζα αλάτι και ένα μυστικό συστατικό που εξασφαλίζει το τέλειο φούσκωμα.

Το κλειδί είναι η απλότητα. Σε ένα μεγάλο μπολ, όλα τα στερεά υλικά αναμειγνύονται. Σκεφτείτε το σαν έναν καμβά όπου προσθέτουμε τα χρώματα: πλούσιους κολοκυθόσπορους για μια τραγανή υφή, ηλιόσπορους που θυμίζουν καλοκαίρι, και λιναρόσπορους για ένα υγιεινό “boost”. Αυτοί οι σπόροι δεν είναι απλά διακοσμητικοί, αλλά δίνουν μια υπέροχη γεύση και μια ενδιαφέρουσα υφή σε κάθε μπουκιά.

Η Στιγμή της Μεταμόρφωσης

Το επόμενο βήμα είναι ακόμα πιο απλό: προσθέτουμε ένα άγγιγμα ελαιόλαδου, που προσδίδει υγρασία και φίνο άρωμα, μαζί με νερό. Αυτά τα υγρά συστατικά αγκαλιάζουν τα στερεά, μετατρέποντας το χαλαρό μείγμα σε μια ομοιόμορφη ζύμη. Δεν χρειάζεται να ζυμώσετε με τις ώρες. Μια γρήγορη ανάμειξη αρκεί για να ενωθούν όλα τα συστατικά και να ξεκινήσει η μαγεία.

Η ζύμη τοποθετείται σε μια ειδική φόρμα για ψωμί, έτοιμη να μεταμορφωθεί. Ο φούρνος, προθερμασμένος σε μια ιδανική θερμοκρασία, υποδέχεται τη φόρμα και ξεκινά η διαδικασία του ψησίματος. Περίπου για 50 με 55 λεπτά, η κουζίνα σας θα γεμίσει με ένα άρωμα που θα σας κάνει να ανυπομονείτε.

Το Θαύμα της Γεύσης

Και το αποτέλεσμα; Ένα ψωμί με χρυσαφένια, τραγανή κρούστα και μια υπέροχα αφράτη ψίχα, γεμάτη με όλους αυτούς τους υγιεινούς σπόρους. Είναι ιδανικό για το πρωινό σας, με λίγο μέλι ή μαρμελάδα, τέλειο για ένα σνακ με τυρί και αλλαντικά, ή απλά σκέτο, για να απολαύσετε την αυθεντική γεύση του.

Δοκιμάστε το! Είναι η απόδειξη ότι η απλότητα μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Και ποιος ξέρει, ίσως γίνει το αγαπημένο σας καθημερινό ψωμί!

Απλό Ψωμί με Σπόρους: Η Συνταγή της Επιτυχίας

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους αγαπούν το σπιτικό ψωμί αλλά θέλουν κάτι εύκολο και γρήγορο. Με υγιεινά άλευρα και πλούσιους σπόρους, είναι ένα ψωμί γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Prep Time 25 minutes
Cook Time 50 minutes
Ξεκούραση 20 minutes
Total Time 1 hour 35 minutes
Course Ψωμί-Ζύμες
Servings 1 Ψωμί(22εκ.)

Ingredients
  

  • 150 γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
  • 75 γρ αλεύρι φαγόπυρου
  • α κτσ μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κτγ αλάτι
  • 1 κτσ ελαιόλαδο
  • 235 ml νερό
  • 1 χούφτα κολοκυθόσποροι
  • 1 χούφτα ηλιόσποροι
  • 3 κτσ λιναρόσπορο

Instructions
 

Προθέρμανση Φούρνου

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.

Ανάμειξη Στερεών Υλικών

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε καλά όλα τα στερεά υλικά: το αλεύρι ντίνκελ, το αλεύρι φαγόπυρου, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τους κολοκυθόσπορους, τους ηλιόσπορους και τον λιναρόσπορο.

Προσθήκη Υγρών

  • Σε ένα ξεχωριστό μπολ, αναμείξτε το ελαιόλαδο με το νερό. Προσθέστε αργά αυτό το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη. Δεν χρειάζεται εκτεταμένο ζύμωμα, απλά να ενωθούν καλά τα υλικά.

Ψήσιμο

  • Αδειάστε τη ζύμη σε μια καλά λαδωμένη φόρμα για κέικ (ή φόρμα ψωμιού). Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 50-55 λεπτά. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, μπορείτε να τρυπήσετε το ψωμί με μια οδοντογλυφίδα – αν βγει καθαρή, είναι έτοιμο.

Κρύωμα

  • Αφήστε το ψωμί να κρυώσει ελαφρώς στη φόρμα πριν το βγάλετε και το κόψετε.
    Καλή σας όρεξη!
Keyword αλεύρι ντίνκελ, αλεύρι φαγόπυρου, ψωμί

Το μυστικό της επιτυχίας και οι επόμενες περιπέτειες

Όπως βλέπετε, αυτή η συνταγή είναι πραγματικά παιχνιδάκι και απίστευτα ευέλικτη. Μπορείτε να αλλάξετε το αλεύρι ανάλογα με την όρεξη και τη διάθεσή σας, να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, σπόρους ή ακόμα και μυρωδικά. Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες!

Η επιτυχία αυτού του ψωμιού, παρεμπιπτόντως, με ενθουσίασε τόσο πολύ που αυτή τη στιγμή ψήνεται ένα ακόμα ψωμί στον φούρνο μου, αυτή τη φορά με μια ολοκαίνουργια συνταγή!

Εσείς είχατε ποτέ τόσο άσχημες εμπειρίες στην κουζίνα που σας απέτρεψαν για καιρό από το να ξαναδοκιμάσετε μια συγκεκριμένη λιχουδιά; Αν ναι, μοιραστείτε τις μαζί μας – θα ήθελα πολύ να τις ακούσω!


Discover more from Marilou's

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Σας άρεσε η συνταγή; Σχόλια και παρατηρήσεις, πάντα ευπρόσδεκτα