Δροσιστικό Κοκτέιλ για Γιορτές και όχι μόνο
Αυτή η αναζωογονητική Mimosa συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του φρέσκου πορτοκαλιού με την ελαφρώς στιφή και φρουτώδη γεύση του κράνμπερι, δημιουργώντας ένα κομψό και γιορτινό κοκτέιλ. Ιδανικό για brunch, γιορτές ή απλώς για να απολαύσετε μια ιδιαίτερη στιγμή.
Mimosa: Ένα Αφρώδες Κοκτέιλ με Ιστορία και Γοητεία
Η Mimosa, αυτό το λαμπερό και αναζωογονητικό κοκτέιλ που συνδυάζει την απλότητα του χυμού εσπεριδοειδών με την εορταστική αίσθηση του αφρώδους κρασιού, έχει μια ιστορία που ξεκινά στις αρχές του 20ού αιώνα. Παρόλο που η ακριβής της προέλευση παραμένει κάπως θολή, η πιο διαδεδομένη ιστορία την συνδέει με το διάσημο ξενοδοχείο Hôtel Ritz Paris το 1925.
Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, ο μπάρμαν του Ritz, Frank Meier, ήταν ο δημιουργός αυτού του κομψού ποτού. Η απλότητα της συνταγής – ίσα μέρη παγωμένου χυμού πορτοκαλιού και Champagne – ήταν πιθανώς ένας από τους λόγους της άμεσης επιτυχίας του. Η φωτεινή πορτοκαλί απόχρωση του κοκτέιλ φέρεται να θύμισε στον Meier το ομώνυμο λουλούδι μιμόζα, που ανθίζει νωρίς την άνοιξη και είναι σύμβολο χαράς και αναγέννησης.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες ενδείξεις που υποστηρίζουν μια προγενέστερη εμφάνιση ενός παρόμοιου ποτού. Στην Αγγλία, ένα κοκτέιλ με την ονομασία “Buck’s Fizz“, που αποτελείται από δύο μέρη Champagne και ένα μέρος χυμού πορτοκαλιού, αναφέρεται να σερβιριζόταν στο Buck’s Club του Λονδίνου από το 1921. Η διαφορά με τη Mimosa είναι στην αναλογία των συστατικών, αλλά η βασική ιδέα ενός συνδυασμού αφρώδους κρασιού και χυμού εσπεριδοειδών ήταν παρούσα.

Παρά τις αμφισβητήσεις για την ακριβή της γέννηση, η Mimosa καθιερώθηκε γρήγορα ως ένα δημοφιλές ποτό για πρωινά, brunches και εορταστικές περιστάσεις. Η απλότητα της παρασκευής της, η δροσιστική της γεύση και η εορταστική της εμφάνιση την κατέστησαν ιδανική επιλογή για κοινωνικές συγκεντρώσεις.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Mimosa γνώρισε μεγάλη άνθηση τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, συνδεόμενη στενά με την κουλτούρα του brunch που γινόταν όλο και πιο δημοφιλής. Σήμερα, παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα κοκτέιλ για χαλαρές και εορταστικές στιγμές σε όλο τον κόσμο.
Είτε απολαμβάνετε την κλασική εκδοχή με πορτοκάλι, είτε πειραματίζεστε με άλλους χυμούς όπως κράνμπερι (όπως στην προηγούμενη συνταγή), η Mimosa συνεχίζει να γοητεύει με την απλότητα, τη φρεσκάδα και την εορταστική της ατμόσφαιρα, αποτελώντας ένα διαχρονικό σύμβολο χαράς και καλής παρέας.

Mimosa Πορτοκάλι-Κράνμπερι
Ingredients
- 120 ml χυμός πορτοκαλιού φρέσκος, καθώς και επιπλέον φέτες πορτοκαλιού για το σερβίρισμα.
- 120 ml χυμός κράνμπερι φρέσκος ή συσκευασμένος (χωρίς προσθήκη ζάχαρης για πιο ισορροπημένη γεύση).
- 720 ml αφρώδες κρασί παγωμένο (Prosecco, Cava ή Champagne) ή παγωμένο ανθρακούχο νερό για μια μη αλκοολούχα επιλογή.
- κράνμπερι φρέσκα για το σερβίρισμα
Instructions
- Συμπληρώστε με αφρώδη αίσθηση: Στη συνέχεια, γεμίστε απαλά το υπόλοιπο ποτήρι με παγωμένο αφρώδες κρασί ή ανθρακούχο νερό (περίπου 90 ml ανά ποτήρι). Ρίξτε αργά για να αποφύγετε τον υπερβολικό αφρισμό.
- Γαρνίρετε για εντυπωσιακή εμφάνιση: Προσθέστε φρέσκα κράνμπερι σε κάθε ποτήρι και μια φέτα πορτοκαλιού στο χείλος του ποτηριού για μια γιορτινή πινελιά. Αν επιθυμείτε, χρησιμοποιήστε και άλλα προαιρετικά γαρνιρίσματα για να προσθέσετε άρωμα και στυλ.
- Απολαύστε: Σερβίρετε αμέσως για να απολαύσετε την δροσιστική και αφρώδη υφή αυτού του υπέροχου κοκτέιλ!
- Προαιρετικό γαρνίρισμα: Φλούδες πορτοκαλιού κομμένες σε σπιράλ ή φυλλαράκια μέντας ή φυλλαράκια δεντρολίβανου για άρωμα.
Notes
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.