Ψάχνεις για μια νόστιμη σάλτσα χωρίς ντομάτες για τα μακαρόνια ή την πίτσα σου; Η σάλτσα Nomato είναι η τέλεια επιλογή για όσους αποφεύγουν, ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες, ιδανική για ζυμαρικά, πίτσα, λαζάνια ή όπου αλλού σου αρέσει!
Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και σόταρε για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Ρίξε το σκόρδο, τον βασιλικό και τη ρίγανη και ανακάτεψε για 1 ακόμα λεπτό, μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα.
Μαγείρεμα των λαχανικών:
Πρόσθεσε τα καρότα, το παντζάρι, το νερό και 1 κουταλάκι αλάτι. Άφησε το μείγμα να βράσει, στη συνέχεια σκέπασε το τηγάνι και χαμήλωσε τη φωτιά σε χαμηλή. Μαγείρεψε για 25-30 λεπτά, μέχρι τα καρότα και το παντζάρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα πιρούνι.
Πολτοποίηση:
Μόλις τα λαχανικά είναι έτοιμα, μετέφερέ τα μαζί με το υγρό του τηγανιού σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας. Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού και κλείσε το καπάκι του μπλέντερ.
Συμβουλή Ασφαλείας:
Όταν πολτοποιείς ζεστά υγρά, βεβαιώσου ότι ο ατμός μπορεί να διαφεύγει από το καπάκι του μπλέντερ. Κάλυψε την τρύπα του καπακιού με μια καθαρή πετσέτα για να αποφύγεις πιτσιλίσματα. Έτσι, η πίεση του ατμού δεν θα κάνει το καπάκι να πεταχτεί.
Προσαρμογή γεύσης:
Πολτοποίησε μέχρι η σάλτσα να αποκτήσει λεία υφή ή την υφή που προτιμάς. Δοκίμασε και πρόσθεσε επιπλέον αλάτι, αν χρειάζεται, ιδιαίτερα αν το παντζάρι ήταν μεγάλο (ξεκίνα με ½ κουταλάκι αλάτι κάθε φορά, ίσως χρειαστεί έως 1 επιπλέον κουταλάκι για να εξισορροπήσεις τη γλυκύτητα).
Αποθήκευση:
Μετέφερε τη σάλτσα σε ένα αεροστεγές βάζο και φύλαξέ τη στο ψυγείο για έως μία εβδομάδα. Μπορείς επίσης να την καταψύξεις για έως 3 μήνες—απλώς άφησε λίγο χώρο στο βάζο, καθώς η σάλτσα θα διασταλεί κατά την κατάψυξη.
Notes
Αυτή η σάλτσα Nomato είναι μια υπέροχη εναλλακτική στη μαρινάρα και ταιριάζει τέλεια με ζυμαρικά, πίτσα ή λαζάνια. Δοκίμασέ τη και μοιράσου τη γνώμη σου μαζί μας