Go Back

Vínarterta: Η ριγέ κυρία των Χριστουγέννων

Vínarterta: Παραδοσιακό ισλανδικό κέικ με πλούσια γεύση και γήινη νότα, που φτιάχνεται συνήθως τα Χριστούγεννα.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 40 minutes
Course Γλυκά, Επιδόρπιο
Cuisine Ισλανδία
Servings 6

Ingredients
  

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο μαλακό ή μαργαρίνη
  • 2 αυγά
  • 1 1/2 κτγ αμμωνία αρτοποιίας (ανθρακικό αμμώνιο)
  • 1 πρέζα μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα κάρδαμο τριμμένο ή απόσταγμα κάρδαμου

Instructions
 

  • Ανακατέψτε όλα τα ξηρά συστατικά.
  • Προσθέστε τη μαργαρίνη/το βούτυρο και τα αυγά, ζυμώνοντας τη ζύμη μέχρι να αναμειχθεί καλά.
  • Βάλτε τη ζύμη στο ψυγείο για 12-24 ώρες.
  • Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος περίπου 1 έως 1 1/2 cm.
  • Μπορείτε να χωρίσετε τη ζύμη τώρα ή μετά το ψήσιμο, σε όσα μέρη θέλετε (3-5 στρώσεις είναι το σύνηθες).
  • Προσπαθήστε να διατηρήσετε σε κάθε τμήμα το ίδιο σχήμα, μέγεθος και πάχος.
  • Ψήνετε στο κέντρο του φούρνου στους 200°C για 12-18 λεπτά, ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να ψηθεί. (ο χρόνος αλλάζει, ανάλογα με το μέγεθος και το πάχος της στρώσης)
  • Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
  • Όταν είναι σχεδόν κρύο, απλώστε μαρμελάδα ραβέντι ή μαρμελάδα δαμάσκηνο πάνω σε όλες τις στρώσεις εκτός από μία και κάντε σάντουιτς τις στρώσεις μαζί.

Notes

Αυτό το γλυκό μπορεί να καταψυχθεί καλά και ξεπαγώνει γρήγορα και αρέσει σχεδόν σε όλους.
Καφέ Vínarterta: Προσθέστε λίγο κακάο στη συνταγή και χρησιμοποιήστε γλάσο βουτύρου βανίλιας αντί για μαρμελάδα, ή εναλλάξτε στρώσεις με γλάσο και μαρμελάδα.
Keyword Γρήγορα, Εύκολα