Ζύμη μπριζέ (BRISÉE)
Ζύμη άγλυκη, από τις πιο βασικές στη ζαχαροπλαστική, η ζύμη μπριζέ (BRISÉE) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία από τάρτες, πίττες, γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Prep Time 10 minutes mins
Τουλάχιστον 2x30 λεπτά αναμονής 1 hour hr
Total Time 1 hour hr 10 minutes mins
Course Ζύμη
Cuisine Γαλλία
- 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ βούτυρο κρύο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
- ½ κτγ αλάτι
- ¼ φλιτζάνι νερό κρύο
- 1 κτγ λευκό ξύδι (προαιρετικό)
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι.
Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέστε λίγο-λίγο το νερό και το ξύδι και ζυμώστε μέχρι να ενωθεί το μείγμα.
Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίξτε την σε μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Αφού κρυώσει η ζύμη, απλώστε την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Βάλτε τη ζύμη σε μια φόρμα για τάρτα και πιέστε την με τα δάχτυλά σας μέχρι να φτάσει στα τοιχώματα της φόρμας.
Κόψτε την περίσσια ζύμη και τρυπήστε τον πάτο της τάρτας με ένα πιρούνι.
Τοποθετήστε τη φόρμα με τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τη γεμίσετε.
- Το λευκό ξύδι στη ζύμη είναι προαιρετικό, αλλά έχει δύο οφέλη: εμποδίζει την οξείδωση της ζύμης, ειδικά αν τη διατηρήσετε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες. Περιορίζει επίσης τη δράση της γλουτένης, οπότε η ζύμη σας θα είναι πιο τραγανή και λιγότερο πιθανό να παραμορφωθεί όταν μαγειρευτεί.
- Η πρώτη παύση είναι απαραίτητη, η δεύτερη λιγότερο. Ωστόσο, επιτρέπει στη ζύμη να χαλαρώσει και αποτρέπει τη συρρίκνωσή της κατά το ψήσιμο.