Go Back

Ζύμη μπριζέ (BRISÉE)

Ζύμη άγλυκη, από τις πιο βασικές στη ζαχαροπλαστική, η ζύμη μπριζέ (BRISÉE) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη ποικιλία από τάρτες, πίττες, γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Prep Time 10 minutes
Τουλάχιστον 2x30 λεπτά αναμονής 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Ζύμη
Cuisine Γαλλία
Servings 1 βάση 24εκ

Ingredients
  

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ βούτυρο κρύο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • ½ κτγ αλάτι
  • ¼ φλιτζάνι νερό κρύο
  • 1 κτγ λευκό ξύδι (προαιρετικό)

Instructions
 

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι και το αλάτι.
  • Προσθέστε το βούτυρο και τρίψτε το με τα δάχτυλά σας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Προσθέστε λίγο-λίγο το νερό και το ξύδι και ζυμώστε μέχρι να ενωθεί το μείγμα.
  • Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίξτε την σε μεμβράνη και τοποθετήστε την στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  • Αφού κρυώσει η ζύμη, απλώστε την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
  • Βάλτε τη ζύμη σε μια φόρμα για τάρτα και πιέστε την με τα δάχτυλά σας μέχρι να φτάσει στα τοιχώματα της φόρμας.
  • Κόψτε την περίσσια ζύμη και τρυπήστε τον πάτο της τάρτας με ένα πιρούνι.
  • Τοποθετήστε τη φόρμα με τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τη γεμίσετε.

Notes

  • Το λευκό ξύδι στη ζύμη είναι προαιρετικό, αλλά έχει δύο οφέλη: εμποδίζει την οξείδωση της ζύμης, ειδικά αν τη διατηρήσετε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες. Περιορίζει επίσης τη δράση της γλουτένης, οπότε η ζύμη σας θα είναι πιο τραγανή και λιγότερο πιθανό να παραμορφωθεί όταν μαγειρευτεί.
  • Η πρώτη παύση είναι απαραίτητη, η δεύτερη λιγότερο. Ωστόσο, επιτρέπει στη ζύμη να χαλαρώσει και αποτρέπει τη συρρίκνωσή της κατά το ψήσιμο.
Keyword βάση