Go Back

Τάρτα λεβάντας με κρέμα κατσικίσιο τυρί, ρικότα και σύκα

Τάρτες, κις, γλυκά, αλμυρά ή και τα δύο - όλα είναι δυνατά, όλα είναι όμορφα πιάτα που έχουν υπέροχη γεύση.
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Αναμονή στο ψυγείο 1 hour 30 minutes
Total Time 2 hours 40 minutes
Cuisine Γαλλία
Servings 4 τάρτες

Ingredients
  

Για τη βάση

  • 100 γρ αλεύρι
  • 70 γρ βούτυρο κρύο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κτγ λεβάντα αποξηραμένη και ψιλοκομμένη ή θρυμματισμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 3 κτσ νερό

Για τη μαρινάδα σύκου

  • 4 σύκα
  • 1 κτσ καστανή ζάχαρη
  • ½ κτσ δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
  • ½ κτγ λεβάντα αποξηραμένη και ψιλοκομμένη ή θρυμματισμένη
  • ½ λεμόνι (το χυμό του)
  • 3 κτσ μέλι

Για την κρέμα από κατσικίσιο τυρί

  • 150 γρ κατσικίσιο τυρί μαλακό (μπορεί να είναι και φρέσκο κατσικίσιο τυρί)
  • 50 γρ ρικότα
  • 1 αυγό
  • ½ λεμόνι (το χυμό του)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Instructions
 

Προετοιμασία

    Για τη βάση

    • Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη λεβάντα, για να έχουμε χοντρά ψίχουλα.
    • Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας νερό και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια σφιχτή, ομοιόμορφη ζύμη που μπορεί να σχηματιστεί σε μπάλα.
    • Τυλίξτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για 1 ώρα.

    Για τα σύκα

    • Ανακατέψτε το μέλι, το χυμό λεμονιού, το δεντρολίβανο, τη λεβάντα και τη ζάχαρη.
    • Κόψτε τα σύκα σε οκτώ κάθετα κομμάτια και προσθέστε τα.
    • Ανακατέψτε τα όλα καλά και βάλτε τα στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

    Για την κρέμα με κατσικίσιο τυρί

    • Ανακατέψτε το κατσικίσιο τυρί με τη ρικότα και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να γίνει κρέμα.
    • Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε ξανά μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα.
    • Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

    Ετοιμάζουμε τις τάρτες

    • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C πάνω/κάτω.
    • Λαδώνετε και αλευρώνετε τις φόρμες για τις τάρτες.
    • Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και χωρίστε τη σε τέσσερα κομμάτια.
    • Ανοίγετε και τα τέσσερα μέρη ξεχωριστά σε αλευρωμένη επιφάνεια και τα μοιράζετε στις τέσσερις φόρμες
    • Πιέστε καλά και κάντε μερικές τρύπες με ένα πιρούνι.

    Γεμίζουμε τις τάρτες

    • Μοιράζετε ομοιόμορφα την κρέμα από κατσικίσιο τυρί και ρικότα στις τέσσερις φόρμες και την ισιώνετε.
    • Αδειάστε το χυμό από τα σύκα σε ένα μικρό κατσαρολάκι (ΜΗΝ τον πετάξετε!! - θα τον χρειαστείτε) και απλώστε 8 κομμάτια σύκου πάνω από την κρέμα κατσικίσιου τυριού.
    • Τοποθετήστε ένα κοτσάνι δεντρολίβανο πάνω σε κάθε τάρτα.
    • Βάλτε το στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι τα σύκα να καραμελώσουν λίγο και η κρέμα και η ζύμη να ροδίσουν και να σταθεροποιηθούν.
    • Όσο οι τάρτες είναι στο φούρνο, σιγοβράστε το υγρό στο οποίο έχουν μουλιάσει τα σύκα (αυτό που κρατήσατε πριν στο κατσαρολάκι), σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι.
    • Βγάζετε τις τάρτες από το φούρνο, μοιράζετε το σιρόπι ομοιόμορφα στις φόρμες και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.
    • Αφαιρείτε από τις φόρμες, τοποθετείτε σε πιάτα και σερβίρετε με λίγη σαλάτα.