Go Back

Γαλλική Κρεμμυδόσουπα

Κρεμμύδια σιγοψημένα με βούτυρο σε έναν καλό ζωμό που δίνουν μια παχύρρευστη σούπα που στην κορφή της δεσπόζει μια φέτα ψωμί με λιωμένο τυρί, πανεύκολη στην εκτέλεσή και ίσως το πιο νόστιμο πιάτο που μπορείς να φτάξεις τις πολύ κρύες μέρες.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 2 hours
Course Σούπες
Cuisine Γαλλία

Ingredients
  

  • 1.5 κιλό κρεμμύδια σε λεπτές ισομεγέθεις φέτες
  • 2 κτσ βούτυρο ανάλατο
  • 1 κτσ ζάχαρη
  • 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 κτσ αλεύρι
  • 1 ποτήρι sherry ξηρό ή λευκό κρασί
  • 2 κτσ ξύδι μπαλσάμικο

Instructions
 

Ζωμός

  • Χρειαζόμαστε ένα έντονο ζωμό από κρέας.
    Μοσχαρίσια κόκαλα που πρώτα θα περάσεις από φούρνο και μετά στην κατσαρόλα για ζωμό, για να πάρεις το έντονο σκούρο χρώμα αλλά και τη γευστική βάση που απαιτεί αυτή η σούπα.
    Αυτή είναι η δύσκολη εκδοχή.
    Πάμε σε μια πιο εύκολη.
    Ζωμός από κοτόπουλο ή λαχανικά θα την κάνει τη δουλειά που θέλουμε.
    Για να πετύχεις το καφέ χρώμα, βάζουμε στο ζωμό λίγα αποξηραμένα πορτσίνι, έτσι θα πάρει χρώμα και γεύση πολύ κοντινή στη δύσκολη εκδοχή.
    Εάν φτιάξουμε ζωμό από κρέας, καλά είναι να τον έχουμε κάνει από πριν και να έχουμε αφαιρέσει όλο το λίπος από το βράσιμο των κρεάτων.

Κρεμμυδόσουπα

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ισομεγέθεις φέτες και τα σοτάρουμε σε βαθιά κατσαρόλα με με τρεις κουταλιές ανάλατο βούτυρο και μια κουταλιά ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά.
    Ένα εικοσάλεπτο μετά προσθέτουμε τρεις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά λίγο ακόμα.
    Αφήνουμε να σιγοψηθούν τα κρεμμύδια για περίπου μία ώρα ίσως και λίγο περισσότερο. Ανακατεύουμε περιστασιακά δυό τρεις φορές προσπαθώντας να «ξύσουμε» και να μαζέψουμε από τον πάτο του σκεύους όλο τα καφετιά πραγματάκια που κολλάνε, αυτά είναι γεμάτα νοστιμιά.
    Μόλις έχουμε έναν καστανόχρυσο πολτό από καραμελλωμένα κρεμμύδια και για να πάρουμε αυτό το αποτέλεσμα προσέχουμε τη φωτιά να μην είναι δυνατή.
  • Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό περίπου.
    Προσθέτουμε ένα ποτήρι ξηρό sherry ή λευκό κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για ένα δίλεπτο ακόμα.
    Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα μισάωρο έχοντας ελέγξει αν είναι σωστή στο αλάτι και στο πιπέρι.
    Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε δύο κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Μοιράζουμε τη σούπα σε πυρίμαχα ατομικά σκεύη, ανάβουμε το γκριλ του φούρνου σου.
    Πάνω από τη σούπα βάζουμε μια με δύο φέτες καλά βουτυρωμένο ψωμί στο οποίο έχουμε τρίψει μπόλικο τυρί που λιώνει στο φούρνο.
    Βάζουμε τις σούπες στο γκρίλ μέχρι να λιώσει καλά το τυρί.