Go Back

Cassatelle με ρικότα

Cassatelle, μια γλυκιά ζύμη από τη Σικελία, γεμάτη με ένα μείγμα από ρικότα και σοκολάτα, συνήθως τηγανισμένο αλλά μπορεί επίσης να ψηθεί στο φούρνο!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 20 minutes
Course Γλυκά
Servings 18 τεμάχια

Ingredients
  

Ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 λεμόνι το ξύσμα μόνο
  • 1 κ.τ.σ. λευκό κρασί μπράντυ ή Marsala*
  • 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κτγ χυμό λεμονιού
  • 120 γρ νερό

Γέμιση ρικότα

  • 250 γρ ρικότα
  • 31 γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 44 γρ σοκολάτα μίνι σταγόνες

Instructions
 

  • Πριν φτιάξετε το Cassatelle, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το τυρί ρικότα σε κόσκινο ή πανί τυριού πάνω από ένα μπολ στο ψυγείο, αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα πριν από τη χρήση.

Γέμιση

  • Μόλις στραγγίσει το ricotta, τοποθετήστε το σε ένα μεσαίο μπολ και ανακατέψτε με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει κρεμώδες, στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά μέσα τις σταγόνες σοκολάτας, καλύψτε με πλαστικό και τοποθετήστε το στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί.

Ζύμη

  • Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού, φτιάχνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και μετά προσθέτουμε σταδιακά το νερό (ίσως να μην το χρειαστεί όλο) συνεχίστε να αναμιγνύετε μαζί μέχρι να έχετε μια λεία και συμπαγή ζύμη. Διαμορφώστε τη ζύμη σε μια μπάλα, τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Αφαιρέστε τη ζύμη από το ψυγείο και με έναν πλάστη ανοίξτε την πολύ λεπτή (θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή ζυμαρικών για αυτό). Χρησιμοποιώντας έναν στρογγυλό κόπτη για μπισκότα ή ένα ποτήρι, κόβετε δίσκους από τη ζύμη, με ένα κουταλάκι του γλυκού, παίρνετε από τη γέμιση και βάζετε στο μισό στρογγυλό μέρος (η ποσότητα της γέμισης έχει να κάνει με το μέγεθος του δίσκου), διπλώστε** από πάνω με το υπόλοιπο της ζύμης, δημιουργώντας μισοφέγγαρο, σφραγίστε τις άκρες με νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι σφραγίστε γύρω από τις άκρες για να το συγκρατήσετε.

Τηγάνισμα

  • Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεσαία κατσαρόλα στους 170C, προσθέτουμε 3 ή 4 τεμάχια τη φορά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν (γυρίστε τα μερικές φορές ενώ τηγανίζετε για περίπου 2 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν). Αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε σε χαρτί κουζίνας, όταν κρυώσουν καλύψτε τα με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

Notes

* Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ, αντικαταστήστε το με χυμό σταφυλιού ή νερό.
** Όταν διπλώνετε τη ζύμη, ίσως χρειαστεί να την τραβήξετε απαλά για να κάνετε σωστή κάλυψη στο υπόλοιπο μισό, είναι ρουστίκ ζαχαροπλαστική, οπότε δεν χρειάζεται να τα κάνετε να φαίνονται τέλεια.
Αν θέλετε να τα ψήσετε, ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο (180C) για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Keyword Γλυκά, γρήγορη, εύκολη, Σοκολάτα