Αυτό το κέικ είναι ένα τέλειο επιδόρπιο για κάθε περίσταση. Είναι τραγανό και φρουτώδες, με μια στρώση από πουρέ μάνγκο, πάνω από φρεσκοψημένες, ζαχαρένιες φράουλες και στην κορυφή το αγαπημένο σας κομμάτι αυτού του κέικ – το crumble!
Η βάση του κέικ είναι ένα απλό κέικ βανίλιας με μια πινελιά καστανής ζάχαρης για επιπλέον γεύση. Στη συνέχεια, προστίθεται μια στρώση από πουρέ μάνγκο, ο οποίος δίνει στο κέικ μια πλούσια και τροπική γεύση. Τέλος, καλύπτεται με φράουλες και ένα crumble από ζάχαρη, αλεύρι και αμύγδαλα.
Το αποτέλεσμα είναι ένα κέικ που είναι τόσο νόστιμο όσο και όμορφο. Το τραγανό crumble προσθέτει μια υπέροχη υφή στο κέικ, ενώ ο πουρέ μάνγκο και οι φράουλες του δίνουν μια δροσιστική και φρουτώδη γεύση.
Αυτό το κέικ είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα γιορτινό γλυκό ή για ένα απλό σαββατοκύριακο. Είναι ένα κέικ που σίγουρα θα λατρέψετε!
Συμβουλές:
- Για να κάνετε το κέικ πιο ζουμερό, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι γάλα ή κρέμα στο μείγμα του κέικ.
- Για να κάνετε το κέικ πιο φρουτώδες, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μούρα στο μείγμα του κέικ.
- Για να κάνετε το κέικ πιο τραγανό, μπορείτε να ψήσετε το crumble για λίγα λεπτά επιπλέον.
Το αγαπημένο μου κομμάτι αυτού του κέικ είναι το crumble! Είναι τραγανό και γλυκό και προσθέτει μια υπέροχη υφή στο κέικ.
Τραγανό κέικ φράουλας με πουρέ μάνγκο
Ingredients
- 200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κτγ μπέικιν πάουντερ
- 40 γρ αμύγδαλα τριμμένα
- 80 γρ καστανή ζάχαρη
- 120 γρ βούτυρο λιωμένο
- ¼ μάνγκο
- ½ κτγ κορν φλάουρ
- 350 γρ φράουλες
Instructions
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C σε θερμοκρασία άνω/κάτω.
Ετοιμάζουμε το crumble για την βάση
- Ανακατέψτε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τα τριμμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλια.
- Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστό και ανακατέψτε με τους γάντζους του μίξερ για να γίνουν χοντρά ψίχουλα και μια σχετικά στεγνή ζύμη.
Ετοιμάζουμε για ψήσιμο τη βάση
- Βουτυρώστε μια φόρμα με άνοιγμα διαμέτρου 20 εκατοστών και τοποθετήστε τα 3/4 της ζύμης σε αυτήν.
- Πιέστε καλά τη βάση και τα τοιχώματα- η ζύμη θα πρέπει να φουσκώνει κατά 2-3 εκατοστά στο πλάι της φόρμας.
- Ψήστε το "κέικ" για 5-7 λεπτά και βάλτε την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο για λίγο.
- Βγάλτε τη βάση του κέικ από το φούρνο.
Κόβουμε και απλώνουμε μάνγκο και φράουλες
- Κόβετε το μάνγκο σε μικρά κομμάτια, το πολτοποιείτε με το μπλέντερ χειρός, προσθέτετε 1 κουταλάκι του γλυκού άμυλο και ανακατεύετε καλά.
- Απλώνουμε το μείγμα στη βάση του κέικ, ώστε να καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα από πουρέ μάνγκο.
- Πλένετε και κόβετε στη μέση τις φράουλες και τις απλώνετε πάνω από τον πουρέ μάνγκο.
Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο crumble και ψήνουμε
- Βγάλτε το crumble από το ψυγείο και απλώστε το πάνω από τις φράουλες.
- Βάλτε το στο φούρνο για 35-40 λεπτά. Το crumble θα πρέπει να έχει ροδίσει μέχρι τότε.
Notes
- Χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής αλέσεως αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του κέικ.
- Χρησιμοποίησα ζάχαρη καστανή αντί για λευκή ζάχαρη. Η ζάχαρη καστανή έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη λευκή ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
- Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι μούρα ή φρούτα του δάσους στο μείγμα του κέικ. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα του κέικ.
- Χρησιμοποιήστε αμυγδαλόψιχα αντί για ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Η αμυγδαλόψιχα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμινών.
- Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλας στο μείγμα του κέικ. Η κανέλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
- Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού στο μείγμα του κέικ. Το ξύσμα πορτοκαλιού προσθέτει μια πινελιά βιταμίνης C και γεύσης.
Discover more from Marilou's
Subscribe to get the latest posts sent to your email.