Go Back

Τραγανό κέικ φράουλας με πουρέ μάνγκο

Το τραγανό κέικ φράουλας με πουρέ μάνγκο είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό επιδόρπιο. Με τις κατάλληλες προσαρμογές, μπορεί να γίνει ακόμα πιο υγιεινό και νόστιμο.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 47 minutes
Total Time 1 hour 7 minutes
Course Γλυκά, Επιδόρπιο
Servings 8

Ingredients
  

  • 200 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 40 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 80 γρ καστανή ζάχαρη
  • 120 γρ βούτυρο λιωμένο
  • ¼ μάνγκο
  • ½ κτγ κορν φλάουρ
  • 350 γρ φράουλες

Instructions
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C σε θερμοκρασία άνω/κάτω.

Ετοιμάζουμε το crumble για την βάση

  • Ανακατέψτε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τα τριμμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλια.
  • Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο όσο είναι ακόμα ζεστό και ανακατέψτε με τους γάντζους του μίξερ για να γίνουν χοντρά ψίχουλα και μια σχετικά στεγνή ζύμη.

Ετοιμάζουμε για ψήσιμο τη βάση

  • Βουτυρώστε μια φόρμα με άνοιγμα διαμέτρου 20 εκατοστών και τοποθετήστε τα 3/4 της ζύμης σε αυτήν.
  • Πιέστε καλά τη βάση και τα τοιχώματα- η ζύμη θα πρέπει να φουσκώνει κατά 2-3 εκατοστά στο πλάι της φόρμας.
  • Ψήστε το "κέικ" για 5-7 λεπτά και βάλτε την υπόλοιπη ζύμη στο ψυγείο για λίγο.
  • Βγάλτε τη βάση του κέικ από το φούρνο.

Κόβουμε και απλώνουμε μάνγκο και φράουλες

  • Κόβετε το μάνγκο σε μικρά κομμάτια, το πολτοποιείτε με το μπλέντερ χειρός, προσθέτετε 1 κουταλάκι του γλυκού άμυλο και ανακατεύετε καλά.
  • Απλώνουμε το μείγμα στη βάση του κέικ, ώστε να καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα από πουρέ μάνγκο.
  • Πλένετε και κόβετε στη μέση τις φράουλες και τις απλώνετε πάνω από τον πουρέ μάνγκο.

Απλώνουμε από πάνω το υπόλοιπο crumble και ψήνουμε

  • Βγάλτε το crumble από το ψυγείο και απλώστε το πάνω από τις φράουλες.
  • Βάλτε το στο φούρνο για 35-40 λεπτά. Το crumble θα πρέπει να έχει ροδίσει μέχρι τότε.

Notes

Οι προσαρμογές που έκανα για να βελτιώσω τα θρεπτικά στοιχεία του κέικ είναι οι εξής:
  • Χρησιμοποίησα αλεύρι ολικής αλέσεως αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του κέικ.
  • Χρησιμοποίησα ζάχαρη καστανή αντί για λευκή ζάχαρη. Η ζάχαρη καστανή έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη λευκή ζάχαρη, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μικρότερο αντίκτυπο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι μούρα ή φρούτα του δάσους στο μείγμα του κέικ. Αυτό αυξάνει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα του κέικ.
Αυτές οι αλλαγές μείωσαν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες του κέικ, ενώ αυξήσαν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Εδώ είναι μερικές επιπλέον συμβουλές για να κάνετε το κέικ σας ακόμα πιο θρεπτικό:
  • Χρησιμοποιήστε αμυγδαλόψιχα αντί για ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Η αμυγδαλόψιχα είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμινών.
  • Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλας στο μείγμα του κέικ. Η κανέλα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
  • Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού στο μείγμα του κέικ. Το ξύσμα πορτοκαλιού προσθέτει μια πινελιά βιταμίνης C και γεύσης.
Αυτές οι αλλαγές θα κάνουν το κέικ σας ακόμα πιο νόστιμο και θρεπτικό.
Keyword αμύγδαλα, Κέικ, τάρτα, Φρούτα