Σάλτσα καραμέλας (Dulce de Leche)
Είναι μια γλυκιά αλοιφή ή dip ή σάλτσα, ανάλογα με την πυκνότητά του, δεν παύει πάντως να είναι το τέλειο συνοδευτικό σε cake, πίτες, μπισκότα, παγωτά, μπανάνες, λουκουμάδες, βάφλες, κρέπες, pancakes.
Course Γλυκά, Εύκολα, Ντιπ, Σάλτσα
Cuisine Λατινική Αμερική
1 μικρή κατσαρόλα
1 μίξερ χειρός
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- νερό ζεστό
1ος Τρόπος
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό. Παίρνουμε μία κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα και αφαιρούμε το χαρτί.
Βάζουμε το κουτί με το ζαχαρούχο στην κατσαρόλα, βάζουμε το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ελέγχοντας πάντα το νερό ώστε να καλύπτει το κουτί.
Σιγοβράζουμε το ζαχαρούχο γάλα για 3 ώρες.
Κοιτάζουμε να είναι καλυμμένα τα κουτιά με νερό σε όλη τη διάρκεια του βρασμού και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό.
Μετά το τέλος του βρασμού τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ανοίξουμε.
Αδειάστε το σε αποστειρωμένα βάζα συντήρησης και σφραγίστε καλά.
2ος Τρόπος
Αφαιρούμε το χαρτί από τη συσκευασία του ζαχαρούχου.
Ανοίξτε τρεις τρύπες στο πάνω μέρος της κονσέρβας.
Τοποθετήστε την κονσέρβα στην κατσαρόλα και γεμίστε με ζεστό νερό, ώστε η κονσέρβα να καλυφθεί κατά τα 3/4 με νερό.
Βράζετε για 4-5 ώρες. Προσθέτετε λίγο νερό κάθε τόσο όταν έχει εξατμιστεί λίγο από αυτό.
Αφαιρέστε την κονσέρβα από την κατσαρόλα και αφήστε την να κρυώσει για λίγο. Ανοίξτε την κονσέρβα και ρίξτε το περιεχόμενο σε ένα μπολ. Χτυπήστε για 2-3 λεπτά με ένα μίξερ χειρός. Αδειάστε το σε αποστειρωμένα βάζα συντήρησης, σφραγίστε καλά, γυρίστε το ανάποδα και αφήστε το να κρυώσει.
Το Dulce de Leche είναι έτοιμο.
Αφού το ανοίξετε και το αποθηκεύσετε στο ψυγείο, θα διατηρηθεί έως και τρεις εβδομάδες.
Καλό θα είναι να ετοιμάσουμε πολλά κουτιά και να τα αποθηκεύσουμε εκτός ψυγείου για την επόμενη φορά!!!
Η διατήρησή τους είναι ίδια με αυτή του γάλατος.
Αν σας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά γάλακτος που έχει το Dulche de Leche, μπορείτε να το αρωματίσετε με ένα σφηνάκι μαύρο ρούμι ή με 2-3 σταγόνες εκχύλισμα βανίλια.
Πρόταση
Η πυκνότητα ποικίλει ανάλογα με τη χρήση για την οποία θέλουμε την Dulce de Leche και έχει να κάνει καθαρά με το χρόνο βρασμού, οπότε (γνώμη μου), καλό θα είναι (στις πρώτες προσπάθειες που θα κάνετε), να βάλετε τουλάχιστον 4 συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα, μιας και ο ελάχιστος χρόνος είναι 2:30 ώρες, να ξεκινήσετε από αυτό το σημείο και να βγάζετε από την κατσαρόλα κάθε μισή ώρα και μια συσκευασία. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε την πυκνότητα, (ανάλογα με τον χρόνο βρασμού) και θα βρείτε και την ιδανική σύσταση που σας αρέσει.