Go Back
Fig and Onion Chutney

Τσάτνεϊ με σύκο και κρεμμύδι

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα σύκα συνδυάζονται εξαιρετικά καλά σε αυτήν τη νόστιμη σάλτσα που συνοδεύει υπέροχα το χοιρινό κρέας.
Prep Time 15 minutes
Cook Time 1 hour 10 minutes
Total Time 1 hour 25 minutes
Course Σάλτσες-Μαρινάδες
Servings 3 βαζάκια

Ingredients
  

  • ελαιόλαδο λίγο
  • 3 φύλλα δάφνη
  • ½ κτγ κανέλα
  • κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
  • 70 γρ ζάχαρη
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 300 γρ σύκα αποξηραμένα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες
  • 2 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 70 ml σιρόπι ζαχαρότευτλου
  • 50 ml βαλσάμικο ξύδι
  • χυμό λεμονιού απο ½ με 1 λεμόνι
  • 1 κτσ μουστάρδα ήπια
  • αλάτι
  • πιπέρι

Instructions
 

  • Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεσαία κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε σε αυτό τα κρεμμύδια για περίπου 20 λεπτά μαζί με την κανέλα και τα φύλλα δάφνης. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και καραμελώστε τα κρεμμύδια σε αυτήν. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και σιγοβράζετε για λίγο.
  • Προσθέστε τα σύκα και τα κλωνάρια δεντρολίβανου και συνεχίστε να σιγοβράζετε.
  • Προσθέστε το βαλσάμικο ξύδι, το σιρόπι ζαχαρότευτλων, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού (από 1/2 ή 1 λεμόνι, ανάλογα με τη γεύση).
  • Τώρα σιγοβράστε τα πάντα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα. Ανακατεύετε κατά διαστήματα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Βγάλτε τα φύλλα δάφνης στο τέλος.
  • Αποστειρώστε τα βάζα. Βάλτε νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράστε τα βάζα για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίξτε το νερό και τοποθετήστε τα βάζα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  • Ρίξτε προσεκτικά το έτοιμο τσάτνεϊ, ώστε να μη λερωθεί το χείλος των βάζων και κλείστε τα προσεκτικά αλλά σταθερά. Γυρίστε τα βάζα ανάποδα, αφήστε τα να κρυώσουν και αποθέστε τα σε δροσερό μέρος.
Keyword κρεμμύδι, Σύκο