Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεσαία κατσαρόλα και σιγομαγειρεύετε σε αυτό τα κρεμμύδια για περίπου 20 λεπτά μαζί με την κανέλα και τα φύλλα δάφνης. Στη συνέχεια, προσθέστε τη ζάχαρη και καραμελώστε τα κρεμμύδια σε αυτήν. Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και σιγοβράζετε για λίγο.
Προσθέστε τα σύκα και τα κλωνάρια δεντρολίβανου και συνεχίστε να σιγοβράζετε.
Προσθέστε το βαλσάμικο ξύδι, το σιρόπι ζαχαρότευτλων, τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού (από 1/2 ή 1 λεμόνι, ανάλογα με τη γεύση).
Τώρα σιγοβράστε τα πάντα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή σάλτσα. Ανακατεύετε κατά διαστήματα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Βγάλτε τα φύλλα δάφνης στο τέλος.
Αποστειρώστε τα βάζα. Βάλτε νερό να βράσει σε μια μεγάλη κατσαρόλα και βράστε τα βάζα για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίξτε το νερό και τοποθετήστε τα βάζα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Ρίξτε προσεκτικά το έτοιμο τσάτνεϊ, ώστε να μη λερωθεί το χείλος των βάζων και κλείστε τα προσεκτικά αλλά σταθερά. Γυρίστε τα βάζα ανάποδα, αφήστε τα να κρυώσουν και αποθέστε τα σε δροσερό μέρος.