Go Back

Κέικ βανίλια κανέλα

Τι να μην αρέσει σε αυτό το κέικ με την πλούσια κανέλα και την ακαταμάχητη επικάλυψη από ψίχουλα. Η καλύτερη ιδέα για brunch!
Prep Time 15 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour
Course Brunch, Γλυκά
Cuisine Αμερική
Servings 12 κομάτια

Ingredients
  

Για το κέικ

  • ½ φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
  • ¾ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κτγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 αυγό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κτγ μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ¾ φλιτζάνι γάλα πλήρες

Για το μείγμα κανέλας

  • 3 κτσ βούτυρο μαλακό
  • 1 κτσ κανέλα
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη

Για την επικάλυψη με ψίχουλα

  • 5 κτσ βούτυρο
  • ¾ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1 κτσ κανέλα

Instructions
 

Για το κέικ

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς ℃. Βουτυρώστε ένα ταψί 22×22 ή εάν έχετε ψεκάστε με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το βούτυρο και τη λευκή ζάχαρη. Ανακατέψτε τη βανίλια, το αυγό, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Ανακατέψτε εναλλάξ το αλεύρι και το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα.
  • Ρίξτε το μισό μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.

Για το μείγμα κανέλας

  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο, το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα.
  • Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ανακατέψτε με ένα μαχαίρι κάνοντας μικρούς στροβίλους. Ρίξτε το υπόλοιπο μείγμα από το κέικ από πάνω.

Για την επικάλυψη με ψίχουλα

  • Στο ίδιο μικρό μπολ, χρησιμοποιώντας 2 πιρούνια, χτυπήστε το βούτυρο, το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
  • Πασπαλίστε την επικάλυψη πάνω από το μείγμα του κέικ και πιέστε ελαφρά.
  • Ψήστε για 40-45 λεπτά, ή κάνοντας την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα στο κέντρο του να βγαίνει καθαρή.

Notes

Συμβουλές και κόλπα
Μην το παρακάνετε με το ανακάτεμα: Ανακατέψτε τα υλικά σας μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί. Το υπερβολικό ανακάτεμα μπορεί να οδηγήσει σε ένα σκληρό σφιχτό κέικ.
-Για τους τέλειους στρόβιλους κανέλας ρίξτε το μείγμα χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού. Στη συνέχεια στροβιλίστε με ένα μαχαίρι βουτύρου.
-Για να καταλάβετε αν το κέικ είναι έτοιμο βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή ή με λίγα ψίχουλα, είναι έτοιμο. Αν βγει με κουρκούτι, συνεχίστε το ψήσιμο σε βήματα των 2-3 λεπτών. Μην το παραψήσετε, γιατί αυτό θα οδηγήσει σε ένα στεγνό κέικ.
-Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μαλακό και όχι λιωμένο βούτυρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την επικάλυψη των ψίχουλων, καθώς το λιωμένο βούτυρο δεν θα σας δώσει το ίδιο αποτέλεσμα. Αν θέλετε να μαλακώσετε γρήγορα το βούτυρο, προτείνω να το κόψετε σε μικρότερους κύβους ή να το ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 10 δευτερόλεπτα.
-Νομίζω ότι αυτό το κέικ είναι τέλειο ως έχει, αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα απλό γλάσο στην κορυφή αν θέλετε.
Keyword Για τον καφέ, Κέικ