Go Back

Σάλτσα μήλου

Φτιαγμένη με δύο μόνο υλικά, με μόλις 5 λεπτά προετοιμασίας και 15 λεπτά μαγειρέματος, η παρασκευή σπιτικής σάλτσας μήλου δεν ήταν ποτέ πιο απλή. Φτιάξτε τη δική σας και χρησιμοποιήστε τη σε διάφορες παρασκευές όπως κέικ, μάφινς, μπισκότα, φυσικά μπορείτε να συνοδεύσετε και κρεατικά.
Prep Time 5 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 20 minutes
Course Καρυκεύματα, Σάλτσα, Συνοδευτικά
Cuisine Αμερική
Servings 6 μερίδες

Ingredients
  

  • 3 μήλα μεσαίου μεγέθους
  • κούπα νερό
  • καστανή ζάχαρη Προαιρετικά - Προσθέστε ζάχαρη ανάλογα με το γούστο σας και τη γλυκύτητα που προτιμάτε,

Αρωματικές ύλες - Προαιρετικά συστατικά, προσθέστε μόνο ένα

  • 1 στικ κανέλα ή σκόνη κανέλας
  • ¼ κτγ μοσχοκάρυδο τριμμένο ή σκόνη μοσχοκάρυδου
  • ¼ κτγ εκχύλισμα βανίλιας

Instructions
 

  • Πλύνετε, καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα μήλα. Κατά την κοπή, φροντίστε να αφαιρέσετε τα κουκούτσια.
    Τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα ή ένα τηγάνι.
    Προσθέστε νερό. Το νερό θα πρέπει να καλύπτει σχεδόν τα μήλα.
  • Αφήστε το μείγμα αυτό να σιγοβράσει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη αν το προτιμάτε.
    Αν τα μήλα είναι πολύ γλυκά, τότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε ζάχαρη. Αν είναι λιγότερο γλυκά ή δεν είναι γλυκά, τότε προσθέστε ζάχαρη ανάλογα με τις ανάγκες.
    Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μπαχαρικά όπως κανέλα ή μοσχοκάρυδο σε αυτό το στάδιο. (Οι ποσότητες αναφέρονται στον κατάλογο των συστατικών παραπάνω).
  • Προσθέστε μόνο ένα από τα τρία συστατικά αρωμάτων που αναφέρονται παραπάνω.
  • Σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Συνεχίστε να ανακατεύετε περιστασιακά όσο τα μήλα μαγειρεύονται.
    Αν το νερό πάει να στεγνώσει και πριν τα μήλα αρχίσουν να κολλάνε στο τηγάνι, τότε προσθέστε περισσότερο νερό.
  • Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη και όσο το μείγμα είναι ζεστό, μπορείτε είτε να το πολτοποιήσετε είτε να το ρίξετε στο μπλέντερ.
    Εάν το πολτοποιήσετε με το χέρι τότε θα πάρετε μια ελαφρώς χοντροκομμένη υφή. Το μπλέντερ θα δώσει μια λεία υφή.
  • Το τελικό χρώμα της σάλτσας εξαρτάται από την ποικιλία των μήλων που χρησιμοποιείτε.
    Αδειάστε τη σάλτσα μήλου σε μπουκάλια ή μπολ. Μόλις κρυώσουν, βάλτε τις στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα ή καταψύξτε τις για 1 έως 2 μήνες.

Notes

  • Για να φτιάξετε τη σάλτσα μήλων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε ποικιλία μήλων με γλυκιά γεύση, (έχω χρησιμοποιήσει μέχρι και ξινόμηλα και βγήκε εξίσου φανταστική).
  • Θυμηθείτε να ξεφλουδίσετε τα μήλα. Τα μήλα με φλούδα μπορεί να αφήσουν μια κοκκώδη υφή στη σάλτσα λόγω της φλούδας.
  • Ξεπλύνετε τα μήλα πολύ καλά με νερό μερικές φορές. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση βιολογικά μήλα.
  • Αν τα μήλα δεν είναι βιολογικά, τότε για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων θα πρέπει να τα μουλιάσετε για περίπου 10 έως 15 λεπτά σε νερό που έχουν αναμειχθεί 2 κουταλιές της σούπας ξύδι και 2 έως 3 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Στραγγίστε το νερό και ξεπλύνετε ξανά με καθαρό νερό τα μήλα μερικές φορές.
  • Αφαιρείτε πάντα τα κουκούτσια από το κέντρο ή τον πυρήνα των μήλων.
  • Η προσθήκη ζάχαρης είναι προαιρετική. Αν και εγώ δεν προσθέτω ποτέ ζάχαρη, μπορείτε να προσθέσετε λίγη αν θέλετε. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να προσθέσετε το γλυκαντικό της αρεσκείας σας.
  • Για τα αρώματα, προσθέστε μόνο ένα από τα τρία αρώματα που αναφέρονται παραπάνω. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αλεσμένη κανέλα ή μοσχοκάρυδο ή βανίλια.
    Για λίγη πικάντικη γεύση, προσθέστε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού στη σάλτσα μήλου.
  • Η συνταγή μπορεί να μεγαλώσει για να φτιάξετε μια μεγάλη παρτίδα σάλτσας.
Keyword Γρήγορα, Εύκολα