Go Back

Φωλιές από φλούδα πατάτας με χούμους

Ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό, με γεμάτη γεύση από χούμους, αγγουράκι, ντομάτα, κρεμμύδι, φέτα και φυσικά πατάτα, όλη η Ελλάδα σε μια μπουκιά!
Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Ορεκτικά-Συνοδευτικά
Servings 8 μερίδες

Ingredients
  

Για τις φλούδες πατάτας

  • 1 κιλό πατάτες μεσαίες κόκκινες ή κίτρινες, πλυμένες πολύ καλά
  • 1 κτσ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το άλειμμα στις πατάτες
  • θαλασσινό αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
  • χούμους ότι εκδοχή σας αρέσει περισσότερο
  • 45 γρ φέτα θρυμματισμένη

Για το γαρνίρισμα

  • ¼ φλιτζάνι αγγούρι κομμένο σε κύβους
  • ¼ φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα σε κύβους
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα, μόνο το πράσινο μέρος κομμένο σε λεπτές φέτες

Instructions
 

Προετοιμασία

  • Τοποθετήστε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου σας και μια δεύτερη σχάρα στο πάνω μισό του φούρνου (περίπου 10-12 εκ. κάτω από το γκριλ σας).
    Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
    Καλύψτε ένα ταψί αλουμινόχαρτο.
    Ανακατέψτε το ψιλοκομμένο αγγούρι και τις ντομάτες, καρυκεύστε ελαφρά με αλάτι και πιπέρι και αφήστε τα στην άκρη.

Για τις φωλιές πατάτας

  • Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, ραντίστε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι και πιπέρι.
    Απλώστε τις πατάτες ομοιόμορφα σε σειρές στο ταψί - έτσι ώστε να μην έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Ψήστε στους 200 βαθμούς (στο κεντρικό ράφι) για 25 έως 30 λεπτά ή έως ότου μια οδοντογλυφίδα μπορεί εύκολα να τις τρυπήσει χωρίς να συναντήσει αντίσταση.
  • Τοποθετήστε σε κάποιο κρύο σημείο του σπιτιού τις πατάτες να κρυώσουν αρκετά. Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς.
    Κόψτε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος. Κρατήστε κάθε μισή πατάτα στην παλάμη σας και πολύ προσεκτικά αφαιρέστε τη σάρκα της πατάτας με ένα μικρό κουτάλι αφήνοντας περίπου μισό πόντο πατάτα πάνω στη φλούδα.
    Βάλτε στην άκρη την σάρκα της πατάτα που αφαιρέσατε σε ένα μπολ για να το χρησιμοποιήσετε αργότερα.
  • Τοποθετήστε μια σχάρα μέσα στο ταψί που έχετε καλύψει με αλουμινόχαρτο.
    Αλείψτε τις πατάτες με ελαιόλαδο, μέσα και έξω και πασπαλίστε ελαφρά με αλάτι.
    Μοιράστε τις πατάτες στη σχάρα με την φλούδα προς τα πάνω και ψήστε στους 220 βαθμούς για 8 έως 12 λεπτά, αναποδογυρίζοντας τις πατάτες στη μέση του χρόνου.
  • Αφαιρέστε τις πατάτες από το φούρνο.
    Βάλτε από 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού χούμους ελιάς σε κάθε φλούδα πατάτας (θέλετε οι φλούδες να είναι μισογεμάτες), ρίξτε από πάνω μια μικρή ποσότητα θρυμματισμένης φέτας.
    Προθερμάνετε το φούρνο στο γκριλ στην υψηλότερη ρύθμιση.
    Τοποθετήστε τις φλούδες της πατάτας πίσω στο ταψί με το αλουμινόχαρτο.
    Ψήστε στο φούρνο (10-12 εκ. κάτω από τις αντιστάσεις) για 3 έως 4 λεπτά, προσέχοντας αρκετά έως ότου η φέτα καραμελώσει ελαφρά και το χούμους ζεσταθεί.
  • Αφαιρέστε και συμπληρώστε κάθε δέρμα πατάτας με μια μικρή κουταλιά του μείγματος ψιλοκομμένου αγγουριού και ντομάτας.
    Γαρνίρετε με φέτες κρεμμυδάκια.
    Σερβίρετε αμέσως.

Notes

Αυτές οι φωλιές από φλούδα πατάτας μπορούν να γίνουν vegan ή χωρίς γαλακτοκομικά απλά αφαιρώντας την φέτα. Ορίστε! Μπορείτε απλώς να αφήσετε μερικές φωλιές πατάτας χωρίς τυρί. Κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος!

Η σάρκα που αφαιρέσατε από τις πατάτες, μπορεί  να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε διάφορες γεμίσεις σε άλλα σνακ, ή να τις κάνετε πουρέ!
Keyword αγγούρι, ντομάτα, πατάτες, Φέτα, χούμους