Γλάσο βαλσάμικου
Αυτή η σπιτική συνταγή για γλάσο βαλσάμικου δίνει ένα γλυκό και πικάντικο αποτέλεσμα που είναι ιδανικό για ψητά κρέατα, σαλάτες caprese, μούρα φράουλες και πολλά άλλα!
Prep Time 5 minutes mins
Cook Time 15 minutes mins
Για να κρυώσει 15 minutes mins
Total Time 35 minutes mins
Τοποθετήστε το βαλσάμικο ξύδι σε μια κατσαρόλα και βάλτε το σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού.
Χαμηλώστε τη φωτιά ώστε το ξύδι να διατηρήσει σταθερό και αργό βράσιμο. Σιγοβράστε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου το ξίδι μειωθεί κατά το ήμισυ. Θα πρέπει να είναι παχύ, να έχει σκούρο χρώμα και εάν βουτήξετε ένα κουτάλι μέσα να καλύψει το πίσω μέρος του κουταλιού χωρίς να αφήσει κενά.
Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αμέσως ή να το αφήσετε να κρυώσει και να το φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για αρκετό καιρό (εγώ το έχω σχεδόν 3 μήνες και δεν έχει πάθει τίποτα).
- Οποιοδήποτε είδος βαλσαμικού ξιδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να γίνει γλάσο, οπότε, όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ξιδιού, τόσο καλύτερη θα είναι η γεύση του γλάσου.
- Θέλετε το γλάσο σας να είναι πιο γλυκό; Μη διστάσετε να προσθέσετε μερικά κουταλάκια του γλυκού μέλι ή ζάχαρη, μετά από διάφορες δοκιμές, είδα ότι αυτό είναι μερικές φορές απαραίτητο όταν χρησιμοποιώ ένα φθηνότερο βαλσάμικο ξύδι.
- Παρόλο που το γλάσο βαλσάμικου δεν είναι δύσκολο (είδατε πιο πάνω τη συνταγή), απαιτεί λίγη υπομονή. Εάν δεν φαίνεται να είναι παχύρρευστο, περιμένετε λίγα λεπτά ακόμη. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε χαμηλή θερμοκρασία για να σιγοβράση, αλλά αντισταθείτε στην επιθυμία που θα σας γεννηθεί για να τελειώσετε πιο γρήγορα, οπότε μην ανεβάσετε την θερμοκρασία και το φτάσετε σε πλήρη βρασμό. Και θυμηθείτε, το γλάσο θα πυκνώσει ακόμη περισσότερο καθώς θα κρυώνει.
- Κάτι τώρα που μπορεί να σας φανεί ανόητο, αλλά προσέξτε να μην κάνετε βαθιές αναπνοές κοντά στην κατσαρόλα που βράζετε το ξύδι! Η μυρωδιά που έχει ο ατμός του ξυδιού δεν είναι πολύ ευχάριστη.