Go Back

Γκρατέν Μεσογειακό

Prep Time 30 minutes
Cook Time 45 minutes
Total Time 1 hour 15 minutes
Course Κυρίως πιάτο, Λαχανικά
Servings 6 μερίδες

Ingredients
  

  • 2 κτγ ελαιόλαδο
  • 5 πατάτες μεγάλες, καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες
  • 3 κολοκυθάκια μικρά, κομμένα σε φέτες
  • 4 ντομάτες πομοντόρο, μεγάλες ώριμες, κομμένες σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια μεσαία, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση και σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, χωρίς την φύτρα και λιωμένες
  • 2 κτγ τσίλι σε σκόνη
  • 2 κτγ κύμινο
  • 4 κτγ θυμάρι
  • 1 κτγ αλάτι
  • 1/2 πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • 2 κρεμμύδια πράσινα, κομμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

Instructions
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C και λαδώστε ελαφρά ένα ταψί.
  • Προετοιμάστε όλα τα λαχανικά και χωρίστε τα σε σωρούς σε ένα ταψί. Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το σκόρδο, το τσίλι, το κύμινο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα. Βάλτε το μπολ δίπλα στο ταψί.
  • Στο ταψί, στρώστε με τη σειρά τα λαχανικά, βάζοντάς τα έτσι ώστε να καλύπτεται μερικώς το προηγούμενο από το επόμενο. Ξεκινήστε με πατάτες, στη συνέχεια κολοκυθάκια, ντομάτες και κρεμμύδια, επαναλαμβάνοντας τα στρώματα μέχρι να γεμίσει το ταψί. Πασπαλίστε με το μείγμα πάνω από τα λαχανικά.
  • Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τον στον ζεστό φούρνο. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 190 ° C και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και ένα αιχμηρό μαχαίρι να γλιστρά εύκολα μέσα στις πατάτες, περίπου 30 έως 40 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο παχιές κόβετε τις πατάτες. Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και αφαιρέστε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο. Πασπαλίστε όλα τα λαχανικά στο ταψί με παρμεζάνα.
  • Βάλτε το φούρνο στο γκριλ και επιστρέψτε μέσα το ταψί, αφήνοντας την πόρτα λίγο ανοικτή. Μαγειρέψτε, προσέχοντας το φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει, περίπου 3 έως 5 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε σε τετράγωνα, πασπαλίζουμε με τα πράσινα κρεμμύδια και σερβίρουμε.

Notes

Εάν τελειώσετε με το γέμισμα του ταψιού και σας περισσέψουν λαχανικά, μπορείτε να τα σοτάρετε για ένα άλλο πιάτο, να τα χρησιμοποιήσετε σαν συνοδεία σε ένα τηγανητό, να τα ρίξετε σε μια κατσαρόλα για σούπα, να δημιουργήσετε μια βάση σάλτσας ή να τα χρησιμοποιήσετε στην ομελέτα του πρωινού σας. Υπάρχουν πάντα πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε τα λαχανικά στην κουζίνα!