Καβουρμάς, ένα προϊόν με ιδιαίτερη γεύση που αποτελεί μεζέ για πραγματικούς μερακλήδες. Μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, κομμένο σε κύβους για την απόλυτη συνοδεία στο ουζάκι σας, ή σε σαγανάκι όπως σας προτείνουμε παρακάτω, επίσης προστίθεται δίνοντας πρωτοτυπία, νοστιμιά και άρωμα σε ζυμαρικά, πίτες, αλλά και με ότι άλλο μπορεί κανείς να συνοδεύσει ένα κομμάτι καλό κρέας με τη σάλτσα του, αναδεικνύοντας τα πιάτα στα οποία συμμετέχει.
Καβουρμάς με αυγά
Υλικά
- 2 αυγά
- 1-2 φέτες καβουρμά χοντροκομμένες
- 1-2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε φετούτες
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα, με τα πράσινα φύλλα,
- μπούκοβο
- αλάτι
- 1 σφηνάκι τσίπουρο ή τσικουδιά ή ρακί
- βασιλικό για το τέλος
Οδηγίες
- Σε ένα σαγανάκι ή τηγανάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, μόλις πάρει να μαραίνετε ρίχνουμε και την πιπεριά για να μαραθεί.
- Ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και το μπούκοβο και κάνουμε ένα δύο ανακατέματα, σπάμε λίγο τον καβουρμά και ρίχνουμε και αυτόν στο τηγάνι. Αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά να καβουρδιστεί ο καβουρμάς. Αλατίζουμε ελαφρός (ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι ο καβουρμάς), ήρθε τώρα η ώρα να σβήσουμε με το τσίπουρο (το καλό, από αυτό που πίνετε και εσείς)
Πρώτη εκδοχή
- Ανακατεύουμε, ίσα να μαραθεί το κρεμμυδάκι και ρίχνουμε τα αυγά.
- Μόλις σφίξει το ασπράδι από τα αυγά, σπάμε τον κρόκο των αυγών και τον απλώνουμε πάνω από τον καβουρμά.
- Ρίχνουμε πιπέρι και βασιλικό, ανακατεύουμε ελαφρά και ύστερα από περίπου 2 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Δεύτερη εκδοχή (το τηγάνι πρέπει να μπορεί να μπει στο φούρνο)
- Κάνουμε δύο λακκούβες στο μείγμα με τον καβουρμά και ρίχνουμε προσεκτικά μέσα από ένα αυγό.
- Ρίχνουμε πιπέρι (όσο θέλουμε) από πάνω και το φρέσκο κρεμμυδάκι και κατευθείαν στον φούρνο.
- Το κρατάμε στο φούρνο μέχρι να δούμε ότι το ασπράδι από το αυγό έχει σφίξει, το βγάζουμε και ρίχνουμε από πάνω, όσο είναι καυτό, μερικά φιλαράκια βασιλικό.
Για το σερβίρισμα
- Πιστεύουμε ότι το μόνο που θα σας χρειαστεί, πέρα από το πιρούνι, είναι το φρέσκο ψωμάκι, εάν το κάνετε εσείς, ζυμωτό από τα χεράκια σας, ακόμη καλύτερα, ιδικά στην δεύτερη εκδοχή (που θα κάνετε και τις βούτες στο αυγό)!
Πρόσφατα σχόλια