Αυτές είναι οι πιο γευστικές τραγανές ψητές πατάτες που θα φτιάξετε ποτέ.
Αυτές οι ψητές πατάτες θα σας δώσουν την μέγιστη τραγανότητα από έξω και κρεμώδη υφή από μέσα, μια απίστευτη αντίθεση στην υφή, σε κάθε κομμάτι.
Έχουμε δοκιμάσει ξανά και ξανά κάθε μεταβλητή αυτής της συνταγής, από το μέγεθος κοπής έως τον τύπο πατάτας έως τις μεθόδους βρασμού και ψησίματος. Το αποτέλεσμα είναι αυτή η συνταγή, την οποία πιστεύουμε ακράδαντα και ταπεινά ότι θα προσφέρει τις καλύτερες ψητές πατάτες που έχετε δοκιμάσει ποτέ: απίστευτα τραγανή στο εξωτερικό, με το εσωτερικό να είναι κρεμώδη και γεμάτο με γεύση.
Σας προκαλούμε να τις φτιάξετε και να ΜΗΝ τις αγαπήσετε. Σας προκαλούμε διπλά.
Γιατί θα λειτουργήσει
- Μεγάλα κομμάτια πατάτας μεγιστοποιούν την αντίθεση μεταξύ εξωτερικού και εσωτερικού.
- Το βράσιμο σε αλκαλικό νερό σπάει τις επιφάνειές τους, δημιουργώντας τόνους αμυλούχου πολτού για πρόσθετη τραγανή επιφάνεια.
- Έχοντας την επιλογή λαδιού, λίπους πάπιας, λίπους χήνας ή λίπους βοείου κρέατος σημαίνει ότι μπορείτε να πάρετε όποια γεύση θέλετε.
- Το λούσιμο με λάδι ή λίπος του σκόρδου και τον βότανων δίνει στην κρούστα της πατάτας επιπλέον γεύση.
Τραγανές ψητές πατάτες
Υλικά
- ½ κ.τ.γ. σόδα
- 2 κιλά πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε τέταρτα, έκτα ή όγδοα, ανάλογα με το μέγεθος (βλ. Σημείωση)
- 5 κ.τ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή λίπος πάπιας, λίπος χήνας ή λίπος βοδινού
- 3 σκελίδες σκόρδο μεσαίου μεγέθους και λιωμένες
- δεντρολίβανο μικρά φύλλα, ψιλοκομμένα
- πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο
- μαϊντανό μια μικρή χούφτα φρέσκα φύλλα, ψιλοκομμένα
- αλάτι
Οδηγίες
- Ρυθμίστε τη σχάρα του φούρνου στην κεντρική θέση και προθερμαίνετε το φούρνο στους 220°C. Ζεσταίνουμε 2 λίτρα νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να βράσει. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι, μαγειρική σόδα, ρίξτε τις πατάτες και ανακατέψτε. Αφήνουμε την κατσαρόλα να φτάσει και πάλι σε βρασμό, σιγοβράστε έως ότου ένα μαχαίρι συναντήσει λίγη αντίσταση όταν το βάζετε σε ένα κομμάτι πατάτας, περίπου 10 λεπτά αφότου η κατσαρόλα ξεκινήσει και πάλι να βράζει.
- Εν τω μεταξύ, συνδυάστε το ελαιόλαδο (ή το λίπος πάπιας ή το βόειο κρέας) με το δεντρολίβανο, το σκόρδο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε ένα τηγανάκι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και ανακινώντας συνεχώς, μέχρι το σκόρδο να αρχίσει να γίνεται χρυσό, περίπου 3 λεπτά. Στραγγίστε αμέσως το λάδι μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα μεγάλο μπολ. Αφήστε το μείγμα σκόρδου / δεντρολιβάνου στην άκρη και διατηρήστε τα ξεχωριστά.
- Όταν είναι έτοιμες, βρασμένες οι πατάτες, στραγγίξτε προσεκτικά και αφήστε τις να ξεκουραστούν στην κατσαρόλα για περίπου 30 δευτερόλεπτα για να εξατμιστεί η υπερβολική υγρασία. Μεταφέρετε στο μπολ που έχετε κρατήσει το λάδι, αλατοπιπερώστε και ανακινώντας το μπολ καλύψτε τις πατάτες με το λάδι, μέχρι να δείτε ένα σχετικά παχύ στρώμα σαν πάστα γύρο από τα κομμάτια της πατάτας.
- Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί και χωρίστε τις, απλώνοντάς τις ομοιόμορφα. Μεταφέρετε στο φούρνο και ψήστε, χωρίς να τις ανακατέψετε, για 20 λεπτά. Χρησιμοποιώντας μια λεπτή, εύκαμπτη μεταλλική σπάτουλα, με απαλές κινήσεις, ξεκολλήστε τις τυχόν κολλημένες πατάτες, ανακινήστε το ταψί και γυρίστε τις πατάτες. Συνεχίστε το ψήσιμο έως ότου οι πατάτες πάρουν βαθύ καφέ χρώμα και γίνουν τραγανές, γυρίζοντας και ανακινώντας τις μερικές φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος, 30 έως 40 λεπτά περίπου.
- Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το μείγμα σκόρδου / δεντρολίβανου και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατέψτε απαλά, αλατοπιπερώστε και σερβίρετε αμέσως.
Πρόσφατα σχόλια