Παραδοσιακό αλλαντικό σκεύασμα κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Θράκη. Κυκλοφορεί σε τέσσερις διαφορετικές γεύσεις: Βοδινό με ελάχιστο λίπος, πρόβειο με αρκετό λίπος αλλά με μια συμπυκνωμένη γεύση, ανάμικτο με κρέας χοιρινό και βοδινό και πικάντικο με διάφορα μπαχαρικά και πράσο.
Ο καβουρμάς αποτελείται από βρασμένα κομμάτια κρέατος ανακατεμένα μαζί με το ζωμό τους. Γίνεται με πολλά είδη κρεάτων, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της περιοχής: μοσχάρι, βουβάλι, πρόβατο ή κατσίκι.
Το κρέας αλατίζεται αρχικά για να στεγνώσει και κατόπιν μαγειρεύεται σε σιγανή φωτιά με μπαχαρικά και σιγοκαβουρδίζεται με λίπος. Μοιάζει λίγο με πηχτή, αλλά η υφή του είναι πιο συμπαγής. Φτιάχνετε σε κυλινδρικά μπαστούνια. Ο καβουρμάς έχει συμπαγή υφή και κόβεται σε φέτες.
Σε παλαιότερες εποχές – χωρίς ψύξη, το καβούρντισμα ήταν συνηθισμένη μέθοδος συντήρησης του κρέατος. Σήμερα ο καβουρμάς παρασκευάζεται για την απόλαυση της νοστιμιάς του, αφού πρόκειται για ένα παραδοσιακό προϊόν κρέατος, υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
Έχει ιδιαίτερη γεύση κι αποτελεί μεζέ για πραγματικούς μερακλήδες.
Όπως είναι: Κομμένος σε μικρούς κύβους, συνοδεύεται μοναδικά με ουζάκι, με ένα ξινόμαυρο κόκκινο κρασί ή με μπύρα και προσφέρει σε κάθε στιγμή μια γευστικότατη λύση στις ανάγκες σας για γρήγορο και εύκολο φαγητό (κρύο πιάτο ή ζεστό). Γίνεται μάλιστα νοστιμότερος, αν αφεθεί λίγα λεπτά έξω από το ψυγείο, πριν φαγωθεί. Συνοδέψτε με λίγη ντομάτα ή αγγούρι για να «σπάσει» λίγο η λιπαρότητά του. Διαλέξτε ένα λιγότερο λιπαρό καβουρμά από καθαρό βοδινό κρέας.
Σαγανάκι: Ζεσταμένος στο τηγάνι ή στο φούρνο μπορεί να γίνει ένα νοστιμότατο αλλά και πρωτότυπο ορεκτικό ή αλλιώς κομμένος σε μικρότερα κομματάκια πάνω σε φετούλες χωριάτικου φρυγανισμένου ψωμιού. Εδώ θα πειραματιστείτε με ένα πρόβειο καβουρμά.
Σαν φαγητό: Μαγειρεμένος στην κατσαρόλα ή στο φούρνο με αυγά, με ζυμαρικά, με πατάτες γιαχνί, με όσπρια αλλά και με ότι άλλο μπορεί κανείς να συνοδεύσει ένα κομμάτι καλό κρέας με τη σάλτσα του. Συνδυάστε τον καβουρμά με το στιβαρό σε γεύση λάχανο (ακόμα και το τουρσί) ή με το γλυκό πράσο στην κατσαρόλα πασπαλισμένο με άφθονο μπούκοβο. Δοκιμάστε τον μαγειρεμένο με γίγαντες φούρνου αρτυμένους με φλούδες πορτοκαλιού και σπόρους κύμινου.
Επίσης προστίθεται δίνοντας πρωτοτυπία, νοστιμιά και άρωμα σε ζυμαρικά, πίτες, σαγανάκι και ομελέτα, αναδεικνύοντας τα πιάτα στα οποία συμμετέχει.
Σχετικές συνταγές
Πρόσφατα σχόλια