Σπιτική πάστα πράσινου Ταϊλανδέζικου κάρυ
Υλικά
- 1 κ.τ.σ. κόλιανδρο
- 1 κ.τ.γ. πιπέρι λευκό
- 1 λάιμ
- 15 πιπεριές τσίλι (εάν το θέλετε πολύ καυτερό, βάλτε πιπεριές χαλαπένιο)
- 1 κ.τ.σ. τζίντζερ
- 4 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 κ.τ.σ. πάστα γαρίδας ή (1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ψαριού)
- 1 κ.τ.γ. λάιμ ξύσμα
- λεμονόχορτο μόνο λευκό μέρος, λεπτοκομμένο
- 1/4 μάτσάκι κόλιαντρο πλυμένο (χρησιμοποιήστε και τους μίσχους!)
- 16 φύλλα βασιλικού
- 1 κ.τ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.τ.γ. αλάτι
Οδηγίες
- Τοποθετήστε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν το τηγάνι είναι ζεστό, προσθέστε τα μπαχαρικά σας (το κόλιανδρο, το λευκό πιπέρι, .......). Ψήστε για περίπου 3 λεπτά. Το μείγμα πρέπει να είναι αρκετά αρωματικό, αλλά μην αφήνετε να καούν. Αφαιρέστε τα από το τηγάνι και αφήστε το να κρυώσει.
- Μόλις τα μπαχαρικά σας κρυώσουν, αλέστε τα. Αυτό μπορεί να γίνει σε γουδί ή σε έναν παλιό μύλο καφέ. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να αγοράσετε προ-αλεσμένα όλα τα μπαχαρικά και να τα ψήσετε, αλλά θα πρέπει να τα ανακατέψετε πριν το ψήσιμο. Τα ψήνετε σε ένα ζεστό τηγάνι για περίπου 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, ή μέχρι να σας δώσουν όλα τα αρώματά τους.
- Με ένα zester ή έναν αποφλοιωτή, ξεφλουδίστε το εξωτερικό στρώμα του λάιμ. Μην παίρνετε από το λευκό μέρος. Χρειάζεστε μόνο περίπου 6 καλές λωρίδες, για συνολικά περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο. Κόψτε το ξύσμα και αφήστε το στην άκρη. Πάρτε το χυμό από το λάιμ και αφήστε το στην άκρη.
- Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων (ή σε ένα γουδί, για να πάρετε όλες τις γεύσεις και τις μυρωδιές), συνδυάστε όλα τα συστατικά και χτυπήστε τα μέχρι να πάρετε σαν αποτέλεσμα μια πάστα.
Πρόσφατα σχόλια