Γκρατέν Μεσογειακό

Τα λαχανικά είναι πολύ εύκολο να προετοιμαστούν – το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κοφτερό μαχαίρι. Τα καρυκεύματα αναμειγνύονται με τα υγρά μέσα στο ταψί και καλύπτουν τα λαχανικά και έτσι έχετε σε κάθε μπουκιά μια υπέροχη γεύση. Όταν ετοιμάζετε το φαγητό, μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε αρκετό αλάτι – οι πατάτες θα χρειαστούν πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε. Εάν δεν έχετε κάτι το οποίο απαιτεί χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αυτό είναι ένα πιάτο που θα πρέπει να καρυκεύσετε καλά.

Γκρατέν Μεσογειακό

Προετοιμασία 30 λεπ.
Μαγείρεμα 45 λεπ.
Συνολικός Χρόνος 1 ώρα 15 λεπ.
Κατηγορία Κυρίως πιάτο, Λαχανικά
Αποδίδει 6 μερίδες

Υλικά
  

  • 2 κ.τ.γ. ελαιόλαδο
  • 5 πατάτες μεγάλες, καθαρισμένες, κομμένες σε φέτες
  • 3 κολοκυθάκια μικρά, κομμένα σε φέτες
  • 4 ντομάτες πομοντόρο, μεγάλες ώριμες, κομμένες σε φέτες
  • 2 κρεμμύδια μεσαία, ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση και σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες, χωρίς την φύτρα και λιωμένες
  • 2 κ.τ.γ. τσίλι σε σκόνη
  • 2 κ.τ.γ. κύμινο
  • 4 κ.τ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.τ.γ. αλάτι
  • 1/2 πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
  • 2 κρεμμύδια πράσινα, κομμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες

Οδηγίες
 

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C και λαδώστε ελαφρά ένα ταψί.
  • Προετοιμάστε όλα τα λαχανικά και χωρίστε τα σε σωρούς σε ένα ταψί. Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε το σκόρδο, το τσίλι, το κύμινο, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν ομοιόμορφα. Βάλτε το μπολ δίπλα στο ταψί.
  • Στο ταψί, στρώστε με τη σειρά τα λαχανικά, βάζοντάς τα έτσι ώστε να καλύπτεται μερικώς το προηγούμενο από το επόμενο. Ξεκινήστε με πατάτες, στη συνέχεια κολοκυθάκια, ντομάτες και κρεμμύδια, επαναλαμβάνοντας τα στρώματα μέχρι να γεμίσει το ταψί. Πασπαλίστε με το μείγμα πάνω από τα λαχανικά.
  • Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε τον στον ζεστό φούρνο. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 190 ° C και ψήστε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και ένα αιχμηρό μαχαίρι να γλιστρά εύκολα μέσα στις πατάτες, περίπου 30 έως 40 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το πόσο παχιές κόβετε τις πατάτες. Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και αφαιρέστε προσεκτικά το αλουμινόχαρτο. Πασπαλίστε όλα τα λαχανικά στο ταψί με παρμεζάνα.
  • Βάλτε το φούρνο στο γκριλ και επιστρέψτε μέσα το ταψί, αφήνοντας την πόρτα λίγο ανοικτή. Μαγειρέψτε, προσέχοντας το φούρνο, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει, περίπου 3 έως 5 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, κόβουμε σε τετράγωνα, πασπαλίζουμε με τα πράσινα κρεμμύδια και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Εάν τελειώσετε με το γέμισμα του ταψιού και σας περισσέψουν λαχανικά, μπορείτε να τα σοτάρετε για ένα άλλο πιάτο, να τα χρησιμοποιήσετε σαν συνοδεία σε ένα τηγανητό, να τα ρίξετε σε μια κατσαρόλα για σούπα, να δημιουργήσετε μια βάση σάλτσας ή να τα χρησιμοποιήσετε στην ομελέτα του πρωινού σας. Υπάρχουν πάντα πολλοί τρόποι να χρησιμοποιήσετε τα λαχανικά στην κουζίνα!

Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα