Γαλλική Κρεμμυδόσουπα

 

Γαλλική Κρεμμυδόσουπα

Είναι πανεύκολη στην εκτέλεσή της και ίσως το πιο νόστιμο πιάτο που μπορείς να φτιάξεις αυτές τις πολύ κρύες μέρες. Κρεμμύδια που σιγοψήθηκαν με βούτυρο έχουν ενωθεί με καλό ζωμό και έχουν δώσει μια (τόσο όσο) παχύρρευστη σούπα που στην κορφή της δεσπόζει μια φέτα ψωμί με λιωμένο τυρί comte. Τι άλλο θες;
Προετοιμασία 10 λεπ.
Μαγείρεμα 2 ώρες
Συνολικός Χρόνος 2 ώρες 10 λεπ.
Αποδίδει 6 μερίδες

Υλικά
  

1.5 kg κρεμμύδια (σε λεπτές ισομεγέθεις φέττες)

3 κουταλιές ανάλατο βούτυρο

1 κουταλιά ζάχαρη

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Αλάτι

Πιπέρι

1 κουταλιά σούπας αλεύρι

1 ποτήρι ξηρό sherry ή λευκό κρασί

2 κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο

    Οδηγίες
     

    Πρώτα θα χρειαστούμε έναν καλό ζωμό

    • Οι περισσότερες συνταγές για κρεμμυδόσουπα απαιτούν ένα έντονο ζωμό από κρέας. Μοσχαρίσια κόκαλα που πρώτα θα περάσουμε από το φούρνο και μετά στην κατσαρόλα για ζωμό, για να πάρουμε το έντονο σκούρο χρώμα αλλά και τη γευστική βάση που απαιτεί αυτή η σούπα. Μπορούμε να πάμε και πιο λάιτ. Ένας καλός ζωμός από κοτόπουλο ή ακόμα και λαχανικά θα την κάνει τη δουλειά. Για να πετύχουμε το καφέ χρώμα, προσθέτουμε στο ζωμό λίγα αποξηραμένα πορτσίνι. Θα πάρεις και χρώμα αλλά και γεύση πολύ κοντινή σε αυτό που πρέπει να είναι αυτός ο ζωμός. Καλό θα είναι, αν θα φτιάξουμε ζωμό από κρέας, να το έχουμε κάνει από πριν και να έχουμε αφαιρέσει όλο το λίπος που θα παραχθεί από το βράσιμο των κρεάτων. Το λίπος κάνει κακό στη σούπα. Μπλοκάρει τη γεύση κατά τη γνώμη μου.

    Τα κρεμμύδια

    • Θα χρειαστούμε περίπου 1.5 kg κρεμμύδια τα οποία θα κόψουμε σε λεπτές ισομεγέθεις φέτες. Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο σωστά γίνεται αυτό. Δεν έχει τεράστια σημασία αλλά είναι ωραίο στο τελικό αποτέλεσμα να έχουμε ισομεγέθη κομμάτια καραμελωμένου κρεμμυδιού στη σούπα που θα έχουν ψηθεί ομοιόμορφα. Σε βαθιά κατσαρόλα αρχίζουμε να σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τρεις κουταλιές ανάλατο βούτυρο και μια κουταλιά ζάχαρη, σκεπασμένα σε μέτρια φωτιά. Ένα εικοσάλεπτο μετά προσθέτουμε τρεις σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά λίγο ακόμα. Αφήνουμε να σιγοψηθούν τα κρεμμύδια για περίπου μία ώρα ίσως και λίγο περισσότερο. Ανακατεύουμε περιστασιακά δυό τρεις φορές στην ώρα προσπαθώντας να «ξύσουμε» και να μαζέψουμε από τον πάτο του σκεύους όλα τα καφετιά πραγματάκια που κολλάνε στον πάτο. Αυτά είναι γεμάτα νοστιμιά. Αυτά δίνουν βάθος στη γεύση της σούπας μας . Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένας καστανόχρυσος πολτός από καραμελλωμένα κρεμμύδια. Να προσθέσω εδώ πως αυτή η δουλειά θέλει μια προσοχή. Έχουμε το νου μας, τα κρεμμύδια δεν πρέπει να καούν και αυτό συμβαίνει αν πάμε να τα ψήσουμε σε δυνατή φωτιά.

    Πώς αυτά τα πράγματα θα γίνουν σούπα

    • Στα καραμελλωμένα κρεμμύδια, προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Προσθέτουμε ένα ποτήρι ξηρό λευκό κρασί και συνεχίζουμε για ένα δίλεπτο ακόμα. Προσθέτουμε το ζωμό στη σούπα και αφήνουμε να σιγοβράσει για ένα μισάωρο έχοντας ελέγξει αν η σούπα μας είναι σωστή στο αλάτι και στο πιπέρι. Μόλις είναι έτοιμη, προσθέτουμε δύο κουταλιές ξύδι μπαλσάμικο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

    Το εντυπωσιακό φινάλε (πώς σερβίρεται)

    • Σε πυρίμαχα ατομικά σκεύη μοιράζουμε τη σούπα, ενώ έχουμε ανάψει το γκριλ του φούρνου μας. Πάνω από τη σούπα θα ισορροπήσουμς σε κάθε σκεύος δύο φέτες καλό βουτυρωμένο ψωμί στο οποίο θα τρίψουμε μπόλικο τυρί που λιώνει στο φούρνο. Βάζουμε τις σούπες κάτω από το γκρίλ μέχρι να λιώσει καλά το τυρί. Αν δεν έχουμε πυρίμαχα ατομικά σκεύη φτιάχνουμε τις φέτες με το λιωμένο τυρί ξεχωριστά και τις ρίχνουμε στο τέλος πάνω στη σούπα. Οι Γάλλοι επιλέγουν ένα καλό τυρί comte για αυτή τη δουλειά, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο στη χρήση αυτού του σπουδαίου τυριού. Βάζουμε όμως ότι θέλουμε, φτάνει να λιώνει και να είναι καλής ποιότητας.
      Αυτό που θα φάμε θα είναι ένα βαθύ και έντονο σε γεύση ζουμί από καραμελωμένα κρεμμύδια που η γεύση τους εντείνεται από το σέρι, το μπαλσάμικο και το ζωμό. Ο συνδυασμός με ψωμί και λιωμένο τυρί είναι ίσως αυτό που πολλοί αποκαλούν παράδεισο. Δεν χρειάζόμαστε τίποτε άλλο για γεύμα παρά μόνο ένα καλό κόκκινο κρασί και λίγη ακόμα κρεμμυδόσουπα.

    Τα σχόλιά σας είναι πάντα ευπρόσδεκτα