Απολαυστική αλατισμένη καραμέλα, γευστική κρέμα, αυτό το cheesecake είναι σκέτη απόλαυση. Αυτό το cheesecake καραμέλας διαθέτει όχι μόνο μια στρώση με σάλτσα καραμέλας που απλώνετε από πάνω, αλλά υπάρχει επίσης ένα στρώμα καραμέλας ακριβώς πάνω από την βάση με τα μπισκότα. Κάθε μπουκιά είναι τέλεια για τους λάτρεις της καραμέλας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε θαλασσινό αλάτι υψηλής ποιότητας για το γαρνίρισμα σε αυτή τη συνταγή. Θα έχει την καλύτερη γεύση και θα προσφέρει την πιο κομψή παρουσίαση.
Cheesecake Καραμέλα
Υλικά
Για την βάση
- 2 φλιτζάνια τρίμμα από μπισκότο ή κράκερ
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο
- 3 κ.τ.σ. καστανή ζάχαρη
Για τη σάλτσα καραμέλας
- 1 συσκευαία μαλακές καραμέλες περίπου 400 γραμ.
- 2/3 φλιτζανιού γάλα εβαπορέ
Για την κρέμα cheesecake
- 3 συσκευασίες τυρί κρέμα περίπου 650 – 700 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 αυγά μεγάλα, ελαφρώς χτυπημένα
- 1 δοχείο ξινή κρέμα
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 κ.τ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 κ.τ.γ. αλάτι
Για το γαρνίρισμα
- 1/4 κ.τ.γ. θαλασσινό αλάτι σε νιφάδες
Οδηγίες
Για την βάση
- Συγκεντρώστε τα υλικά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 C. Λαδώστε μια φόρμα με αποσπόμενο πάτο 22 εκ. και τυλίξτε το κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο.
- Για την κρούστα, ανακατέψτε μαζί το τρίμμα από τα μπισκότα, το λιωμένο βούτυρο και την καστανή ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να υγρανθούν καλά τα μπισκότα.
- Πιέστε το μείγμα πάνω από τον πάτο και σηκώστε το περίπου 2,5 εκ. στα πλαϊνα της φόρμας.
Για τη σάλτσα καραμέλας
- Σε ένα μεγάλο μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, ζεσταίνουμε τις καραμέλες και το εβαπορέ γάλα σε διαστήματα 30 δευτερολέπτων μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθούν. Ανακατεύουμε ανάμεσα σε κάθε διάστημα.
- Ρίχνουμε το μισό μείγμα της λιωμένης καραμέλας πάνω από την κρούστα και πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη το υπόλοιπο μείγμα καραμέλας. Βάλτε την βάση με την στρώση καραμέλας στο ψυγείο ενώ προετοιμάζετε τα επόμενα βήματα.
Για την κρέμα cheesecake
- Για τη γέμιση, σε μεγάλο μπολ του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα, τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, την κρυσταλλική ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Ρίχνουμε τη γέμιση cheesecake στην βάση, πάνω από τη στρώση καραμέλας. Ψήνετε μέχρι να σταθεροποιηθούν οι άκρες και το κέντρο να είναι ακόμα ελαφρώς χαλαρό, περίπου 60 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να τρέμει ελαφρά όταν το ανακινείτε. Μην παραψήσετε.
- Βγάζουμε το cheesecake από το φούρνο. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το cheesecake θα καθίσει και θα σφίξει καθώς κρυώνει.
- Καλύψτε ελαφρά με πλαστική μεμβράνη. Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει, αρκετές ώρες έως όλη τη νύχτα.
- Όταν το cheesecake κρυώσει και σφίξει, αφαιρέστε το από τη φόρμα. Ζεστάνετε ξανά τη σάλτσα καραμέλας που έχετε κρατήσει στο φούρνο μικροκυμάτων σε διαστήματα 30 δευτερολέπτων μέχρι να μπορεί να ρέει εύκολα.
Για το γαρνίρισμα
- Ρίξτε τη σάλτσα καραμέλας πάνω από το cheesecake και πασπαλίστε με επιπλέον θαλασσινό αλάτι.
- Απολαύστε! Κρατήστε την υπόλοιπη σάλτσα καραμέλας για κάποια άλλη χρήση. Φυλάξτε το cheesecake σκεπασμένο στο ψυγείο και απολαύστε (για το μέγιστο της γεύσης) μέσα σε 3-4 ημέρες.
Σημειώσεις
Photo credit : Kristina Vanni
Πρόσφατα σχόλια