Cassatelle, μια γλυκιά ζύμη από τη Σικελία, είναι γεμάτη με ένα ελαφρώς γλυκό μείγμα από ρικότα και σοκολάτα, συνήθως τηγανισμένο αλλά μπορεί επίσης να ψηθεί στο φούρνο! Σερβίρεται με ζάχαρη άχνη.
Αυτά τα αρτοσκευάσματα φτιάχνονται με μια απλή ιταλική ζύμη την Pasta Frolla (δεν το γράψαμε λάθος, δεν είναι Flora, είναι Frolla), είναι το βασικό ζυμάρι που χρησιμοποιούν στην Ιταλία για την παρασκευή όλων των ειδών μπισκότων, πίτας, τάρτας και πολλών άλλων γλυκών παρασκευών! Μόλις μάθετε αυτήν την εξαιρετικά εύκολη συνταγή, μπορείτε να δοκιμάσετε και να κάνετε όλα τα είδη ιταλικών γλυκισμάτων.
Τα Cassatelle είναι γεμισμένα με μια κρέμα από ρικότα και τσιπ σοκολάτας. Βασικά είναι το ίδιο γέμισμα που χρησιμοποιείται για το Cannoli. Η ζύμη Cassatelle παρασκευάζεται με μια μικρή (πολύ μικρή) ποσότητα λευκού κρασιού, Brandy ή Marsala, αν και πιθανότατα θα μπορούσατε απλώς να τα αντικαταστήσετε με νερό ή ακόμα και χυμό σταφυλιού.
Πώς να κάνετε τη γέμιση με Ricotta
Ανάλογα με τη Ricotta που αγοράζετε, ορισμένες μάρκες είναι λίγο πιο υγρές από άλλες. Την προηγούμενη ημέρα που θα αποφασίσετε να φτιάξετε τα Cassatelle σας, νομίζω ότι είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε τη ricotta σε ένα λεπτό κόσκινο πάνω από ένα μπολ, έτσι θα αποστραγγιστεί η επιπλέον υγρασία. Και φροντίστε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι το γέμισμά σας θα παραμείνει κρεμώδες χωρίς επιπλέον υγρό. Στη συνέχεια, όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε τα Cassatelle σας, αφαιρέστε τη στραγγισμένη ρικότα από το ψυγείο, τοποθετήστε τη σε ένα μεσαίο μπολ και ανακατέψτε τη με τη ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια ενσωματώστε τα τσιπ σοκολάτας.
Πώς θα τα τηγανίσετε
Cassatelle με ρικότα
Υλικά
Ζύμη
- 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 λεμόνι το ξύσμα μόνο
- 1 κ.τ.σ. λευκό κρασί μπράντυ ή Marsala*
- 2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.τ.γ. χυμό λεμονιού
- 120 γρ νερό
Γέμιση ρικότα
- 250 γρ ρικότα
- 31 γρ ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- 44 γρ σοκολάτα μίνι σταγόνες
Οδηγίες
- Πριν φτιάξετε το Cassatelle, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το τυρί ρικότα σε κόσκινο ή πανί τυριού πάνω από ένα μπολ στο ψυγείο, αφήστε το να καθίσει όλη τη νύχτα πριν από τη χρήση.
Γέμιση
- Μόλις στραγγίσει το ricotta, τοποθετήστε το σε ένα μεσαίο μπολ και ανακατέψτε με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει κρεμώδες, στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά μέσα τις σταγόνες σοκολάτας, καλύψτε με πλαστικό και τοποθετήστε το στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί.
Ζύμη
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού, φτιάχνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και μετά προσθέτουμε σταδιακά το νερό (ίσως να μην το χρειαστεί όλο) συνεχίστε να αναμιγνύετε μαζί μέχρι να έχετε μια λεία και συμπαγή ζύμη. Διαμορφώστε τη ζύμη σε μια μπάλα, τυλίξτε με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο για μία ώρα.
- Αφαιρέστε τη ζύμη από το ψυγείο και με έναν πλάστη ανοίξτε την πολύ λεπτή (θα μπορούσατε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια μηχανή ζυμαρικών για αυτό). Χρησιμοποιώντας έναν στρογγυλό κόπτη για μπισκότα ή ένα ποτήρι, κόβετε δίσκους από τη ζύμη, με ένα κουταλάκι του γλυκού, παίρνετε από τη γέμιση και βάζετε στο μισό στρογγυλό μέρος (η ποσότητα της γέμισης έχει να κάνει με το μέγεθος του δίσκου), διπλώστε** από πάνω με το υπόλοιπο της ζύμης, δημιουργώντας μισοφέγγαρο, σφραγίστε τις άκρες με νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι σφραγίστε γύρω από τις άκρες για να το συγκρατήσετε.
Τηγάνισμα
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεσαία κατσαρόλα στους 170C, προσθέτουμε 3 ή 4 τεμάχια τη φορά και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν (γυρίστε τα μερικές φορές ενώ τηγανίζετε για περίπου 2 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν). Αφαιρέστε τα από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και στραγγίξτε σε χαρτί κουζίνας, όταν κρυώσουν καλύψτε τα με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Πρόσφατα σχόλια